Sedamnaest godina

Obljetnica oslobađanja Jajca okupila Hrvate

Jajce
14.09.2012.
u 09:58

Čelnici HNS-a i HDZ-a Hrvatske ističu kako su Hrvati u ratu uspjeli očuvati opstojnost, a danas nastavljaju borbu za konstitutivnost

Predsjednici HDZ-a Hrvatske Tomislav Karamarko i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović te Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić s izaslanstvima položili su u četvrtak vijence na spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u oslobađanju Jajca prije sedamnaest godina, pri čemu je Karamarko istaknuo kako njegova stranka očekuje da Hrvati budu jednakopravni u BiH s druga dva naroda. Najprije je na Plivskome jezeru položen vijenac u spomen sjećanja na poginule hrvatske vojnike iz Virovitice koji su u združenim snagama Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane u operaciji naziva Maestral sudjelovali u oslobađanju Jajca od srpske okupacije.

Prisjetili se Gotovine

Zatim je kroz središte Jajca upriličen mimohod i služena je sveta misa koju je predvodio tamošnji župnik fra Zoran Mandić te su zatim položeni vijenci ispred središnjeg spomen-križa. Na prigodnom obilježavanju koje je upriličeno pod pokroviteljstvom HNS-a predsjednik Udruge 13. rujna Ivo Šimunović zahvalio je visokim dužnosnicima na nazočnosti u Jajcu istaknuvši kako Jajčani posebno žale što pojedini generali poput Ante Gotovine nisu među njima, što su nazočni pozdravili jačim pljeskom. General HVO-a Stanko Baja Sopta prisjetio se slavnih dana kada je oslobođeno Jajce te je izrazio nezadovoljstvo što je loša današnja ustavna pozicija Hrvata. Prvi put otkako se obilježava godišnjica oslobađanja Jajca, svečanosti je nazočio jedan bošnjački dužnosnik, gradonačelnik Nisvet Hrnjić. Zatim se skupu obratio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pozvao je na zajedništvo Hrvata kakvo su imali u ratu prigodom oslobađanja ‘kraljevskog grada’ Jajca. Pri tome je istaknuo kako će Hrvatska biti potpora Bosni i Hercegovini na njezinu putu u Europsku uniju ali i inzistirati na jednakopravnosti Hrvata s druga dva naroda.

“Mi smo spremni pomoći europsku BiH. Identitet BiH za 21 stoljeće najbolje se gradi s tri ravnopravna naroda. Pri tome se mora osigurati apsolutna jednakost Hrvata s druga dva naroda”, rekao je Karamarko u Jajcu.

Povelja prijateljstva

Pozvao je i dva HDZ-a u Bosni i Hercegovini, čiji su predsjednici Čović i Ljubić, bili nazočni svečanosti na zajedničko djelovanje oko važnih nacionalnih tema. Čović je pak istaknuo kako neće uspjeti pokušaji da se Bosna i Hercegovina uredi bez Hrvata što je po njemu na djelu od 2000. godine. “Hrvati žele živjeti u BiH i graditi budućnost. Potrebno je donijeti novi ustav gdje ćemo biti jednakopravni s druga dva naroda. Nitko nam više neće birati naše predstavnike”, rekao je Čović.

Na obilježavanju 17. obljetnice oslobađanja Jajca bilo je i izaslanstvo grada Virovitice čiji je gradonačelnik Ivica Kirin potpisao povelju o prijateljstvu s gradonačelnikom Jajca Nisvetom Hrnjićem.

Ključne riječi

Komentara 1

CI
cinbenik
10:03 15.09.2012.

Nista bez prestavnika HDZea.....................Trebabi se netko pitati za odgovornost pada Jajca 92,ili recimo sta je HDZe uradio da se to nedogodi,jer su kao stranka koja sebi pripisuje branitelje,najmanje ucestovali u obrani Jajca,a i drugih gradova i mjesta koja su okupirana..........Kao podobni i "pravi Hrvati" prvo su sebi podijelili funkcije i oruzje,a onda kada su trebali doci do izrazaja i stati u obranu,kao podobni,zurno su odlazili "sluzbeno" u HR i EU,a malobrojni branitelji,cak i nepodobnio,moradoze braniti cast i boje Hrvata....................I püoslije svega,na groblja im dolaze prestavnici stranke koja je i najodgovornija za razvoj situacije i njihovog stradanja...............HDZe ZNA polagati vijence bez obzira na istine ...................

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?