Malverzacije

Obitelj prijavili na lažne adrese i za putovanja dobili i 1400 KM

Vožnja
04.10.2013.
u 09:10

Lažne adrese stanovanja prijavljivali samo kako bi naplatili što veći mjesečni iznos putnog naloga...

Više od 26 milijuna KM godišnje potroši za prijevoz Zajednička služba Parlamentarne skupštine BiH. Od tog iznosa 167.846 KM potrošeno je za prijevoz na posao, a 184.081 KM za posjet zaposlenika i zastupnika obiteljima. Veliki troškovi isplaćeni za putovanja, privatne i službene posjete i ne bi bili ni blizu toliko veliki problem da nije stotina tisuća maraka potrošeno na isplatu putovanja za one djelatnike i zastupnike koji samo zbog zarade, koja se u nekim slučajevima kretala i do 2400 KM, nisu netočno naveli mjesto stanovanja. Među brojnim podacima iz kojih se vidi na koji način su zaposlenici i zastupnici prijavljivali lažne adrese, nalazi se slučaj jednog zastupnika koji je kazao da putuje na svaku sjednicu Parlamenta iz Velike Kladuše, a zapravo je utvrđeno da živi i radi u Sarajevu. Na to ime redovito je mjesečno uzimao više od 1400 KM na ime putnih troškova. Prema podacima koje su napravili djelatnici Ureda za reviziju, brojni službenici i zastupnici u ovoj državnoj instituciji namjerno prijavljuju udaljene adrese mjesta stanovanja kako bi zaradili više novca. Revizori su utvrdili kako je u listopadu prošle godine posjet zastupnika obitelji u Zenici koštao 284 marke, Tuzli 453 marke, Bijeljini 729 maraka, Livnu 795 maraka, Banjoj Luci 883 marke, Cazinu 1294 marke, a Velikoj Kladuši 1417 maraka. Na popisu se od zvučnih imena nalaze neki zastupnici, ali i obični službenici unutar Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH. Prije nekoliko dana je iznesena sumnja kako oko 60 osoba s ovog platnog popisa zloupotrebljava mjesto prebivališta prijavljujući fiktivne adrese, te tako na osnovi pojedinačnih, mjesečnih i vikend-karata ostvaruje dodatne prihode između 110 i 350 KM. Kako bi provjerio istinitost podataka Ferid Buljubašić, tajnik Službe za zajedničke poslove bh. Parlamenta, je svim zaposlenim u PSBiH uz obavještenje dostavio na popunjavanje novi zahtjev za naknadu troškova prijevoza. Od njih je zatražio i potpisivanje izjave da pod punom moralnom, materijalnom i kaznenom odgovornošću navedu svoje prebivalište, koliko je kilometara udaljeno od posla, kao i predstavlja li navedena adresa stvarno mjesto stanovanja s kojeg putuju na posao.

Takve je podatke, prema posljednjim informacijama, dalo oko 70 posto zaposlenika Zajedničke službe PS BiH. Iz proračuna za troškove smještaja potrošeno je 184.252 marke, a pravo na zakup stana zastupnici imaju u visini do 500 maraka. I tu su napravljene određene pronevjere.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?