GRANIČNA POLICIJA

Obilježja Srbije stoje još uvijek na teritoriju BiH

granica
Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL
15.06.2010.
u 09:19

Dva zahtjeva poslao je GP BiH za uklanjanje neovlašteno postavljenih obilježja Srbije oko 800 metara od prijelaza u BiH

Inspekcijske službe Republike Srpske oglušile su se o dva zahtjeva Granične policije BiH za uklanjanje neovlašteno postavljenih obilježja Republike Srbije oko 800 metara od graničnog prijelaza Pavlovića most kod Bijeljine.

Poslano vlastima BiH

Do početka ovog mjeseca, kada je Granična policija BiH poslala informaciju državnim vlastima, sporna obilježja nisu bila uklonjena. Još početkom ove godine duboko unutar bh. teritorija postavljena je ploča s natpisom “Općina Bogatić”, a uz nju visok jarbol sa zastavom Republike Srbije na području koje je duboko unutar teritorija BiH. Nakon što je slučaj prijavljen Graničnoj policiji BiH njezini pripadnici su izišli na mjesto događaja i utvrdili da su obilježja Srbije i jedne od njezinih općina postavljene na teritoriju BiH. Utvrđeno je da su ova obilježja postavili srbijanski državljani Živan Jakšić, vlasnik šljunkare “Srpska sloga” i Milan Delić, tajnik Mjesne zajednice Badovinci, pozivajući se na odluku iste mjesne zajednice. Postrojba Granične policije BiH je obavijestila Javno poduzeće “Putevi Republike Srpske”, čija je nadležnost sankcioniranje ovog incidenta. Predstavnici ovog poduzeća su izišli na mjesto događaja, sačinili zapisnik i fotografirali sporna obilježja. - U cilju rješavanja ove situacije od Javnog poduzeća “Putevi Republike srpske” i Uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske zatraženo je žurno poduzimanje mjera i radnji na utvrđivanju odgovornosti, sankcioniranju počinitelja, kao i na saniranju i uklanjanju posljedica počinjenih incidentom.

Nisu se oglasile institucije

Budući da se navedene institucije koje su obaviještene o ovom incidentu nisu oglašavale po upućenom aktu, niti su obilježja Republike Srbije uklonjena, nadležna postrojba Granične policije BiH je uputila urgenciju i zatražila izjašnjenje po ovom pitanju, navodi se u informaciji Granične policije BiH. Granica između BiH i Republike Srbije nije utvrđena, ali na cijelom području Bijeljine i Bogatića ne postoje sporenja, jer je općeprihvaćeno da je rijeka Drina granica. Međutim, očito je da se nelegalno postavljanje državnih obilježja tolerira. Građani upozoravaju kako ovo nije jedini primjer. Tako na cesti prema Srbiji, u blizini Rudog, desetak kilometara od graničnog prijelaza Uvac, nalazi ploča s natpisom “Republika Srbija - dobrodošli”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?