Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Obama svladao neupućenost: Veselim se suradnji s Franjom!

Papa dijeli zajedničke ciljeve: mir, socijalnu pravdu i iskorjenjivanje siromaštva, napisao je Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon
13. ožujka 2013. u 21:29 1 komentara 1 prikaza
barack obama
Foto: CNN screenshot

Nakon proglašenja pape Franje polako počinju pristizati reakcije svjetskih čelnika na izbor argetinskog kardinala Jorgea Maria Bergoglija.

- Papa dijeli zajedničke ciljeve: mir, socijalnu pravdu i iskorjenjivanje siromaštva - napisao je Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon te time posto prvi moćnik koji je komentirao izbor u Vatikanu, javlja CNN.

Nekoliko minuta kasnije na to je bio ''prisiljen'' i Obama. Gospodine predsjedniče Vaša reakcija na izbor novog pape, povikali su novinari za američkim predsjednikom Barackom Obamom dok je prolazio hodnikom Capitol Hilla gdje danas iza zatvorenih vrata vodi razgovore o nacionalnom budžetu.

- Objavio sam da smo vidjeli bijeli dim, no još nisam vidio službenu objavu imena novog pape. Veselimo se tom trenutku i vjerujem da će to biti dobar izbor - kazao je diplomatski Obama. Nešto kasnije Obama je saznao tko je izabran za novog papu te je i službeno uputio čestitku.

- U ime američkog naroda, Michelle i ja nudimo tople želje Njegovoj Svetosti papi Franji dok se uspinje na stolicu Svetog Petra i započinje svoju papinstvo. Kao prvak siromašnih i najranjivijih među nama, on nosi poruku ljubavi i suosjećanja koji je nadahnuo svijet za više od dvije tisuće godina - da se međusobno vidimo kao što vidimo i Božje lice. Kao prvi papa iz Amerike, njegov izbor također govori o snazi i vitalnosti regije koja sve više oblikuje naš svijet, i uz milijune Hispanaca, mi u Sjedinjenim Američkim Državama dijelimo radost ovog povijesnog dana. Baš kao što sam cijenio rad s papom Benediktom XVI., radujem se suradnji s Njegovom Svetosti na unaprijeđenju mira, sigurnosti i dostojanstva naših bližnjih, bez obzira na njihovu vjeru. Mi se pridružujemo ljudima diljem svijeta te nudimo naše molitve za Svetog Oca, kao što on počinje sveto djelo vođenja Katoličke crkvu u našem modernom svijetu - poručio je Obama.

Upućenija je bila argentinska predsjednica Cristina Fernandez koja je objeručke pozdravila izbor Jorgea Maria Bergoglia. Nije se osvrnula na bivše razmirice s novoizabranim papom oko istospolnih brakova i abortusa.

Čestitke su uputili i lideri Europske unije Herman Van Rompuy i Jose Manuel Barroso koji su novom papi poželjeli ''dug i blagoslovljen pontifikat''.

Reagirali su i francuski predsjednik Francois Hollande i britanski premijer David Cameroon koji su Franji također uputili čestitke.

>> Sve o izboru novog pape pročitajte u našem specijalu

>>Novi papa je Franjo I. - kardinal Bergoglio iz Argentine

Preuzeto sa www.vecernji.hr