Traži se rješenje

Obama: Naredio sam vojsci da bude spremna za napad na Siriju

Barack Obama
Reuters/PIXSELL
11.09.2013.
u 07:51

Obama je rekao da "zna" kako je Assadov režim odgovoran za napad kemijskim oružjem.

Američki predsjednik Barack Obama je kazao da će nastaviti ulagati diplomatske napore kako bi se uklonilo sirijsko kemijsko oružje, ali je i naredio američkoj vojsci da bude spremna "odgovoriti", ako ti napori propadnu, piše BBC.

U obraćanju javnosti Obama je kazao da je tražio od Kongresa da odgodi glasovanje o vojnom udaru na Siriju. Dok su američki dužnosnici već pripremali teren za napad, jučer je situaciju promijenio ruski prijedlog da Sirija preda kemijsko oružje pod kontrolu međunarodne zajednice. Iako su Sirijci pristali na taj prijedlog, SAD i saveznici ostaju skeptični da će Sirija ispuniti obećano.

"Svijet je vidio jezive detalje strašne prirode kemijskog naoružanja"

Govoreći u Bijeloj kući, Obama je kazao da se njegova administraciju duže vrijeme odupirala pozivima za vojnom akcijom, jer nisu vjerovali da vojna akcija može riješiti građanski rat. No, kazao je da je promijenio mišljenje nakon kemijskog napada u predgrađima Damaska 21. kolovoza.

Obama je kazao da su snimke tog napada strašne. - Te užasne večeri, svijet je vidio jezive detalje strašne prirode kemijskog naoružanja i shvatio zašto velika većina čovječanstva kemijsko naoružanje smatra zabranjenim, a njegovo korištenje zločinom protiv čovječnosti i kršenjem ratnog prava - kazao je Obama.

Sirijski režim je negirao da je izveo napad te su okrivili pobunjenike da su na taj način pokušali svrgnuti predsjednika Bashara al-Assada. Obama je rekao da "zna" kako je Assadov režim odgovoran za napad. - Svojim vojnicima su podijelili 'gas maske'. Potom su ispalili rakete iz područja koje oni kontroliraju u 11 četvrti u kojima je režim želio 'počistiti' opozicijske snage - kazao je Obama te dodao da takav napad nije samo kršenje međunarodnog prava već i prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti.

"Svrha napada je odvratiti Assada od korištenja kemijskog oružja"

- Ako se zabrana takvog oružja razvodni, drugi tirani neće imati razloga dva puta razmišljati o nabavi i korištenju opasnih plinova - kazao je Obama te dodao da je nakon "opreznog promišljanja" odlučio da "ograničenim vojnim udarom" odgovori na korištenje kemijskog oružja. - Svrha napada je odvratiti Assada od korištenja kemijskog oružja, smanjiti sposobnost njegova režima da ga koristi i poslati jasnu poruku svijetu da se njegovo korištenje neće tolerirati - kazao je Obama te dodao da američki vojnici neće ići na sirijsko tlo kao što neće poduzeti niti neograničenu akciju sličnu onima u Iraku i Afganistanu.

Pozdravio je ruski prijedlog kao alternativu vojnoj akciji, ali i dodao da je "još prerano reći hoće li to uspjeti". - Svaki sporazum mora osigurati da se Assadov režim drži svojih obveza. Ova inicijativa ima potencijal za uklanjanje prijetnje kemijskim oružjem bez korištenja sile - kazao je Obama. Potvrdio je da će se američki državi tajnik John Kerry sutra susresti sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, dok će on nastaviti svoje rasprave sa Vladimirom Putinom.

"Naredio sam vojci da bude spremna za napad"

Rekao je i da je razgovarao sa najbližim saveznicima, Francuskom i Velikom Britanijom, te da će zajedno raditi na konzultacijama sa Rusijom i Kinom da se u Vijeću sigurnosti UN-a usvoji rezolucija prema kojoj će Assad morati predati kemijsko oružje koje će potom biti uništeno po kontrolom međunarodne zajednice.

- U međuvremenu sam naredio vojsci da nastavi pritisak na Assada te bude spremna, ako propadne diplomatski dogovor - rekao je Obama. Jučer je u UN trajala diplomatska borba oko teksta rezolucije o Siriji. SAD, Francuska i Velika Britanija žele postaviti točne rokove i kazne, ako Sirija ne bude poštovala rezoluciju. Rusiji je neprihvatljiv svaki tekst u kojem će se kriviti sirijska vlada.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?