KATA SENJAK:

O smjeni predsjednika Federacije odlučuje Ustavni sud FBiH

senjak
16.07.2012.
u 10:53

Ustavni sud FBiH ima važnu ulogu u procesu promjene vlasti u Federaciji

Nakon što je OHR poručio kako neće više nametati odluke nego očekuje dogovor bh. političara, domaći dužnosnici su počeli s praksom podnošenja žalbi Ustavnom sudu Federacije BiH. Upravo zato Ustavni sud FBiH ima odlučujuću ulogu kada je u pitanju rekonstrukcija vlasti u Federaciji. O ovom problemu, ali i drugim događanjima razgovarali smo s predsjednicom Ustavnog suda Federacije BiH Katom Senjak.

•U javnosti se mnogo govori o zahtjevima koji su stigli na Ustavni sud FBiH, a vezani su za promjene u vlasti na razini Federacije BiH. O kojim zahtjevima je konkretno riječ?

Ustavnom sudu su podnesena dva zahtjeva. Jedan se odnosi na rješavanje spora između predsjednika Federacije i premijera Vlade Federacije vezano za poštivanje odluka o podnesenoj ostavci Desnice Radivojevića i svih odluka koje su donesene na 55. sjednici federalne Vlade i drugi zahtjev odnosi se na rješavanje spora u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije u svezi održavanja 16. sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije i donošenja odluka o razrješenju predsjedatelja Zastupničkog doma, dopredsjedatelja i ostalih odluka koje su donesene na toj sjednici.

•Kada se može očekivati donošenje presuda?

Uz ova dva zahtjeva zatraženo je i donošenje privremenih mjera. Zbog toga Ustavni sud prvo mora riješiti privremene mjere, a kada se to riješi onda će rješavati zahtjeve u meritumu. Očekujem da se jedan broj sudaca vrati s godišnjeg odmora, mi smo već proveli određenu proceduru oko toga i sve je u tijeku. Očekujem da će sud u privremenim mjerama odlučivati krajem ovoga mjeseca.

•Mogu li se očekivati problemi zbog malog broja sudaca?

Ustavom Federacije predviđeno je da se Ustavni sud Federacije sastoji od 9 sudaca. Već duže vrijeme Ustavnom sucu nedostaju 3 suca. Međutim, sa 6 sudaca s kojima sada raspolaže Ustavni sud, mi možemo donositi odluke i funkcionirati jer prema Zakonu o postupku pred Ustavnim sudom odluku donosi većina sudaca. Većina od 9 sudaca, koliko je to utvrđeno Ustavom je 5 sudaca. Jedino što ne može funkcionirati je Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

•Jesu li problem godišnji odmori, hoće li na idućoj sjednici biti dovoljno sudaca za donošenje odluka?

Što se tiče privremenih mjera tu ne očekujem probleme, kolege će se vratiti s godišnjih odmora i dogovoreno je da ćemo o tome odlučivati krajem ovoga mjeseca.

•Ranije je političke probleme u BiH rješavao OHR, a izgleda da je danas tu ulogu preuzeo Ustavni sud. Kako to komentirate?

Osobe koje su prema Ustavu ovlaštene da mogu pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom obraćaju se Ustavnom sudu. Mi rješavamo sve zahtjeve u okviru nadležnosti Ustavnog suda, a ako nismo nadležni mi ćemo zahtjev odbaciti

•OHR je prije više od godinu dana nametnuo vlast u Federaciji. Može li ova nova većina funkcionirati na principu kako je to učinjeno prošle godine?

Ja to ne mogu odgovoriti. To morate pitati premijera, odnosno, predsjedatelja jednog i drugog doma Parlametna, Ustavni sud to ne može reći.

•Da, ali vi ćete donijeti ključnu odluku u tom procesu?

Mi ćemo donijeti odluku onako kako smatramo da je to u skladu s Ustavom.

• A što ako dvotrećinska većina u Parlamentu izglasa smjenu Živka Budimira i Mirsada Kebe?

Dvije trećine jednog i drugog doma ne mogu izglasati smjenu predsjednika i dopredsjednika Federacije. Oni mogu pokrenuti postupak kako je to regulirano Ustavom, da dvije trećine glasova svakog od doma Parlamenta Federacije mogu podnijeti zahtjev za smjenu predsjednika i dopredsjednika Federacije. Ipak, oni ne mogu izglasati smjenu, o tome odlučuje Ustavni sud. Ustavom je predviđeno da se predsjednik ili jedan od dopredsjednika Federacije mogu smijeniti ako su prekršili prisegu, ili je iz drugih razloga narušio obavljanje te dužnosti. Prema tome, u zahtjevu to mora biti navedeno.

•Znači, Ustavni sud tu ima zadnju riječ?

Kada je u pitanju taj dio, mi nismo dobili taj zahtjev i koliko ja raspolažem informacijama iz medija, ne znam da su pokrenuti ti postupci s dvije trećine glasova iz oba doma Parlamenta Federacije.

•Znači li to da je odluka o sporu između predsjednika FBiH i premijera Vlade ključ cijele priče o rekonstrukciji vlasti?

Ne znam ima li neke veze sa smjenom ili ne. Ja pretpostavljam da je razlog ostavka Desnice Radivojevića, odnosno, je li je on podnio ili ne. O tome ne mogu govoriti dok se ne donese odluka

•Koliko ste zadovoljni s provedbama odluka koje donese Ustavni sud FBiH?

Većina odluka Ustavnog suda se izvršava. Propisano je zakonom i poslovnikom o radu Ustavnog suda izvršenje odluka, tko je nadležan za njihovo izvršenje i ako se odluke ne izvršavaju, to je kazneno djelo i imaju i za to određene procedure koje zakon određuje. U tom pravcu Ustavni sud poduzima sve kako bi odluke koje se donose bile provedene.

•Ipak, stječe se dojam da vlast ignorira odluke Ustavnog suda. Dva ministarstva u Vladi FBiH i dalje rade, iako je sud naredio njihovo gašenje. Što je s tim?

Ja nisam sigurna da mogu odgovoriti na to pitanje. Istina, povodom zahtjeva, mi smo donijeli odluke da odredbe članka 15. i 16. Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave nisu sukladne Ustavu Federacije. Povodom naše presude Parlament je donio Zakon o izmjenama i dopunama i prema informacijama koje smo bi dobili zavedeno je da je presuda Ustavnog suda izvršena. U Zakonu koji je donesen navedeno je da Ministarstvo kulture i Ministarstvo obrazovanja vrši koordinaciju. Jesu li provedene neke aktivnosti s županijama u tome pravcu ja ne mogu odgovoriti jer sud nije vršio istraživanje.

•U Mostaru imamo situaciju da se odluka Ustavnog suda BiH komentira, a ne provodi. Kako to komentirate?

Tu odluku je donio Ustavni sud BiH i ja ne mogu govoriti o izvršenju odluka toga suda. Ono što načelno mogu reći je da se odluke sudova ne komentiraju nego provode.

•Provedbe odluke nema...?

Ja sam odgovorila. Nisam nadležna za provedbu odluka Ustavnog suda BiH.

•Je li pravosuđe u BiH neovisno?

Svi sudovi imaju apsolutnu slobodu, ali je uvijek jedna strana u postupku nezadovoljna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?