OTKRIVAMO

O novoj bh. vlasti odlučivat će iz dalekog Japana, Kine, Malezije...

izbori
VL FOTO
04.08.2010.
u 15:55

Uz 3,1 milijun građana u zemlji, nova vlast u BiH na izborima u listopadu birat će se u još 51 državi svijeta

Novu vlast u Bosni i Hercegovini će uz više od 3,1 milijun birača u domovini birati i bh. građani raštrkani u 51 državi svijeta. Iz toliko je zemalja, naime, stiglo ispravnih zahtjeva za registraciju birača koji će na izborima u listopadu glasovati poštom.

Najviše u Hrvatskoj

Kako se i očekivalo, najviše registriranih birača je u Republici Hrvatskoj, 7674, ali malo tko, a pogotovo hrvatske stranke, može biti zadovoljan ovom brojkom. Broj onih u Hrvatskoj koji bi potencijalno mogli glasovati na izborima u BiH daleko je veći, što uostalom pokazuje i podatak da je za izbore 2002. godine u Hrvatskoj bilo registrirano više od 10.000 birača. Iza Hrvatske slijede Njemačka sa 6070 i Švedska s 5533 bh. građanina koja će ostvariti biračko pravo. Značajniji broj registriranih birača iz BiH ima još u Austriji (2940), SAD-u (2740), Švicarskoj (2722), Danskoj (1532) i Norveškoj (1457). Iako u susjednoj Srbiji živi veliki broj osoba koje imaju bh. državljanstvo, za ovogodišnje izbore u toj zemlji su se prijavile samo 1062 osobe. To je, ipak, više nego na lokalnim izborima 2008. godine, kada su u Srbiji glasovala 733 birača. Realno je očekivati da će mnogi birači koji žive u Srbiji doći na dan izbora u BiH i glasovati u svom rodnom mjestu. Slično je i s biračima u Crnoj Gori. Za glasovanje poštom prijavilo ih se samo 239, a znatno više će ih sigurno doći na glasovanje u BiH. Uz ove i većinu drugih europskih zemalja u kojima je brojno bh. iseljeništvo, novu vlast u BiH birat će i oni koji su od domovine udaljeni tisućama kilometara, oceanima i pustinjama.

Jedan glas iz N. Zelanda

Tako će, prema najnovijim pokazateljima koji su stigli sa svih kontinenata u Središnje izborno povjerenstvo BiH, iz daleke Australije svoje glasove poslati 512 bh. građana, a pridružit će im se i glas jednog birača iz Novog Zelanda. Za glasovanje se registriralo i troje građana u Azerbejdžanu, 14 u Maleziji, po devet u Saudijskoj Arabiji i Jordanu, šest u Kataru i po pet u Kuvajtu i Pakistanu. S krajnjeg istoka, iz Japana, doći će sedam glasačkih listića, a iz Rusije samo tri. U najmnogoljudnijoj zemlji svijeta Kini za glasovanje se prijavio samo jedan bosanskohercegovački građanin.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?