KOMŠIĆ - CLINTON

Nužno je pomiriti sukob dva koncepta u BiH

komsic
Reuters
15.12.2011.
u 09:12

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se s državnom tajnicom SAD-a Hillary Clinton

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se s državnom tajnicom SAD-a Hillary Clinton. Zahvalio je SAD-u na iskrenim namjerama i prijateljskom odnosu prema BiH, istaknuvši izuzetnu ulogu Veleposlanstva SAD-a u BiH u ključnim reformskim procesima u BiH.

Ponuđena pomoć BiH

Kao kuriozitet je naveo činjenicu da, i pored toga što je BiH definitivno dio Europe, BiH često nailazi na bolje razumijevanje SAD-a nego nekih europskih zemalja, što je Hillary Clinton ocijenila ne kao kuriozitet nego kao razumljivu činjenicu s obzirom na to da su i SAD, kao i BiH - pluralna, multietnička društva. Vezano za stanje u BiH, posebno imajući u vidu trenutnu situaciju oko zastoja u uspostavljanju vlasti na državnoj razini, Hillary Clinton se zanimala za moguće načine pomoći SAD-a u prevladavanju trenutnog stanja. Komšić je krizu oko uspostavljanja vlasti jednostavno opisao kao sukob dva koncepta oko načina formiranja vlasti i funkcioniranja države. Isključivi etnički koncept vlasti ne prihvaća demokratsku činjenicu da je na prethodnim izborima u BiH veliku podršku građana dobila i sasvim drugačija politika koja BiH promatra ne samo kao zbir naroda koji u njoj žive, nego, uz to, i kao državu jednakih građana.

Dati rok za dogovor

Rješenje krize Komšić vidi u približavanju ova dva koncepta, njihovu pomirenju, za što je potrebno mnogo mudrosti i strpljenja političkih lidera u BiH. I pored iskazanog razumijevanja za političke dogovore i dogovaranja, Clinton je naglasila da se trenutno stanje mora riješiti u što kraćem roku jer blokira bilo kakav napredak u BiH, između ostalog i euroatlantske integrativne procese. Onima koji nisu za dogovor i ne žele dogovor i rješavanje problema, treba se dati određen rok nakon kojeg, ukoliko ne budu spremni za dogovor, treba nastaviti bez njih, a oni svoju novu šansu trebaju tražiti na nekim idućim izborima u BiH, kategorički je istaknula državna tajnica SAD-a. Pored navedenoga razgovaralo se i o EU i NATO. Komšić je kazao da je članstvo u NATO-u ne samo cilj nego i način za popravljanje stanja u BiH te da je odluka kojom se rješava pitanje nepokretne vojne imovine dio paketa pregovora oko formiranja vlasti u BiH. Ako se vlast uskoro formira, BiH će vrlo brzo pokazati pomake u svim oblastima.

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
12:49 15.12.2011.

Da li joj je Komšić rekao da je nelegalni predstavnik Hrvata u BiH predsjednistvu? Da li joj je rekao da je izabran muslimanskim glasovima i da je prema tome predstavnik muslimana u predsjednistvu uz Izetbegovica. Da li jio je rekao da u predsjednistvu BiH postoje dva muslimanska predstavnika i jedan Srbski, a da Hrvati nemaju svog predstavnika.

OB
-obrisani-
17:17 15.12.2011.

izabran je u skladu sa važećim izbornim zakonodavstvom I glasovima građana BiH

BR
Bralo
20:04 15.12.2011.

@clenfuegos. E neka je Covic \"pravi\"predstavnik Hrvata. Daj boze da Srbi i Bosnjaci imaju i pola od Komsica. Komsic nije osudjivan, nije pod nikakvom istragom, nije u aferama oko privatizacije , sa drugim rijecima posten i dobar covjek sto je za nase prostore veoma neobicno za visokorangiranog politicara. Cak se moze reci da je najposteniji od svih politicara u BIH. Kome on ne valja nije zasluzio nista bolje od trenutnog stanja.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?