Posavina

Novo zbližavanje Hrvata diljem BiH

Posavina
08.09.2013.
u 11:38

“Uvežimo naše prostore, jer nitko nam ništa neće, nego se sami moramo organizirati”, poručio je Dragan Čović

O Večeri Hercegovine pohvalno je govorio i dr. Dragan Čović, uz želju da prijeđu u tradiciju koja će još više ujediniti Hrvate u BiH. - Uz načelnike općina iz Posavine, vidim ovdje 6-7 načelnika općina iz Hercegovine, pa neka ova večer svima bude poticaj da napravimo bratimljenje naših općina, prelijepog sjevera i juga prelijepe Bosne i Hercegovine. Uvežimo naše prostore, jer nitko nam ništa neće, nego se sami moramo organizirati. Drago mi je da ovdje vidimo naše profesore sa Sveučilišta, predstavnike mostarske bolnice, veliki broj gospodarstvenika, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti. Neka ova druženja budu tradicija i vrlo skoro vidimo se u nekom drugom kraju BiH, neka se osjeti da nas ima, da želimo dobro i sebi i Bosni i Hercegovini - naglasio je predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović. Na večeri su visoki uzvanici razmijenili darove, a na pozornici su se folklornim izvedbama smjenjivali članovi HKUD-a Mokro i HKUD-a Struga Gorica. Posebno dojmljiva bila je izvedba narodnog običaja prosidbe mlade u srcu Hercegovine u Š. Brijegu. Vrhunac atmosfere stigao je s pjesmom Mate Bulića koji je stihovima “Zagrlimo se pred svima, neka vide da nas ima” podigao na noge sve prisutne u dvorani.

Delicije na stolovima


Uz logističku potporu hotela Brotnjo i zlatne ruke “Ketering Ilić” iz Teskere, priređena je bogata večera koja se sastojala od svih hercegovačkih delicija koje sve više plijene pozornost, kako domaćih, tako i stranih turista. Na stolovima se našlo svježe crno i bijelo grožđe, svježe i suhe smokve, raštika iz Hercegovine od Blidinja do Rakitna i Mrkodola, pečena kozletina i janjetina na ražnju i s planinskim krumpirom, japrak s pire krumpirom i četiri vrste mesa umotanih u raštiku (delicija koja je pandan domlječkoj sarmi), zatim uštipci, neizostavni hercegovački pršut i autohtoni izvorni sir iz mijeha s Mrkodola, Livanjski sir iz ulja, svježi kozji sir i kajmak obitelji Dumančić iz Rakitna, Vita-vi sir iz regije Čapljine, a sve delicije na stolu ponuđene su uz kukuruzni i pšenični bijeli kruh ispod peke.

Proizvodi sa sela

- Naravno, posjetitelji su imali prigodu sve ove delicije zaliti hercegovačkim pivom, žilavkom i blatinom i Kamenim vinom obitelji Čule i Nakić. U svojoj ponudi okrenuti smo proizvodima s našeg sela i cilj je da potaknemo širu proizvodnju autohtonih proizvoda koji su sve više prisutni i cijenjeni na stolovima elitnih europskih restorana. Vjerujem da su Posavljaci i Hercegovci uz pjesmu i igru mladih članova KUD-ova, te prekrasan glas Mate Bulića uživali u kvaliteti i izobilju naše ponude, te da su sklopili nova prijateljstva i poslove, na korist šire zajednice - istaknuo je Davorin Medić, predsjednik UO udruge Hercegovački stap, koja je organizirala gastroponudu na Večeri Hercegovine u Posavini. - Ponuda na stolovima bila je iznimno bogata. Imali smo neobičnih stvari za naše prilike, smokve, grožđe, odlični sirevi, ukusno pripremljen japrak i janjetina, sve na visokoj razini, a mene su najviše oduševili sirevi i pršut - istaknuo je vrsni poznavatelj kuhinje odžački hotelijer Marko Knežević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?