Nova vlast

Novo vodstvo HBŽ-a

Nova vlada
31.07.2012.
u 11:48

HBŽ dobila izvršnu i do kraja konstituiranu zakonodavnu vlast

HB Županija konačno je, nakon gotovo 22 mjeseca od općih izbora u BiH, dobila izvršnu i do kraja konstituiranu zakonodavnu vlast. Novo-stari premijer je Nediljko Rimac iz HDZ 1990., a predsjednik Skupštine Stipo Pelivan iz HDZ BiH. Vladu čine po tri ministra iz HDZ-a BiH i SNSD-a, te po jedan iz SDA i HDZ-a 1990.

Zašto se čekalo?

Jučerašnjem okončanju trakavice zvane formiranje vlasti u prostorno najvećoj, ali i najsiromašnijoj županiji, prethodilo je potpisivanje sporazuma o formiranju parlamentarne većine i raspodjeli ministarskih pozicija između dva HDZ-a, SNSD-a i SDA. Osam ljudi je rutinski, za manje od pet minuta, bez ikakve rasprave, kandidatsku poziciju zamijenilo ministarskom. Zašto se na to čekalo 22 mjeseca? “Teško je odgovorit na to pitanje, trebamo se samo posut pepelom svi skupa. Nema ovdje ni većih ni manjih krivaca, svi smo odgovorni, ali evo učinjenu štetu treba smanjiti na najmanji mogući način, odnosno popraviti koliko se da popraviti, ali čini mi se da je šteta nanesena. Kažem, pitanje je preteško i ja snosim dio odgovornosti za to”, kazao nam je Nediljko Rimac. Uz Rimca Vladu HBŽ-A čine ministar financija dipl. oecc. Branko Ivković iz Livna, ministar MUP-a dipl. kriminalist Mario Lovrić iz Kupresa, ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta prof. Petar Galić iz Tomislavgrada (svi iz HDZ BiH), te troje ministara iz Drvara (SNSD): ministrica gospodarstva dipl. oecc. Anka Papak-Dodig, te ministri rada, zdravstva, prognanih i socijalne skrbi dr. Darko Horvat i pravosuđa dipl. iur. Željko Rujović. Na čelu ministarstva graditeljstva, obnove i prostornog uređenja ostao je dosadašnji ministar iz SDA dipl. oecc. Hikmet Hodžić, dok je novi ministar poljoprivrede ing. šumarstva Petar Gelo (HDZ 1990.) iz Livna.

Vlasnik prijeko potrebne 17. ruke za dvotrećinsku većinu zastupnik Mislav Sučić (HSS Stjepan Radić, donedavno HSS-NHI) ne odiše zadovoljstvom. Zamolili smo ga za kraći komentar: “Ne znam što da vam kažem. Ovo je trebalo prekinuti, evo, narode imate Vladu! Ako me pitate jesam li zadovoljan, u meni vrije, ovdje nisi mogao birati između dobra i zla, nego si mogao birati između dva zla, izabrao si manje zlo. Rimac je ponovno premijer, nek’ nam je Bog na pomoći…”

Malo razloga za slavlje

Još manje razloga za zadovoljstvo imali su oni koji su glasovali protiv. Među njima je i zastupnik dr. Josip Perić (HSP BiH): “Ovo je jedna matematička koalicija, jer ovdje nema ni programske, ni ljudske, ni moralne koalicije, i vrlo brzo će se pokazati u kojem smjeru ovo vodi”.

U ime Narodne stranke Radom za Boljitak Ilija Šljivić nam je kazao: “Mislimo da ovi ljudi, velika većina njih, nema što ponuditi ovoj županiji. Radi se o istrošenoj robi i mislim da oni kao takvi niti će, niti mogu polučiti neke bog zna rezultate. Pokvariti ne mogu ništa, a hoće li što napraviti, vidjet ćemo”.

Sve ove izjave dobili smo u pauzi jučerašnjeg zasjedanja nakon koje su pod predsjedanjem novoizabranog predsjednika Skupštine HB županije ministri potpisali i dali prisegu, što je bio i kraj sjednice koja je prekinuta 30. svibnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?