ZAKLJUČCI

Novo upozorenje vlasti u ZHŽ-u zbog revizije branitelja

Revizija
20.09.2013.
u 09:23

Pozivaju vlast u županiji i načelnike općina da otklone prepreke oko nastavka revizije

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i na posljednjoj ovotjednoj sjednici uputila je poziv čelnicima Zapadnohercegovačke županije i načelnicima općina Široki Brijeg, Posušje i Grude da odmah otklone administrativne prepreke i nastave suradnju s Federalnim ministarstvom za pitanja branitelja i invalida rata zbog realizacije Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz područja braniteljsko-invalidske zaštite.

Izvješće pred MMF-om

Sa sjednice je poručeno da će nakon otklanjanja adminstrativnih prepreka u ovim općinama biti poduzete aktivnosti na retroaktivnoj isplati i knjiženju sredstava obustavljenih invalidnina za lipanj 2013. godine. Razmatrali su i usvojili informaciju o provedbi Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite od travnja do kraja lipnja ove godine koja će biti dostavljena predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH, uredima MMF-a i Svjetske banke u Sarajevu, te biti objavljena i na web-stranici Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata. Prema dokumentu koji je prezentiran Vladi Federacije Bosne i Hercegovine pred ukupno 8800 pregledanih predmeta, od toga 7354 potpuno završenih, u svega devet predmeta utvrđeno je da se radi o mirnodopskim vojnim invalidima, a u devet predmeta utvrđen je prestanak prava uslijed smrti. U drugom izvještajnom razdoblju ove godine za pregledana 1033 predmeta zatražena je provjera u Arhivu ARBiH i HVO-a. Na provjerama umirovljenih branitelja i invalida rata radilo je 14 revizorskih timova, uz prosjek od 628,5 pregledanih predmeta, odnosno mjesečni prosjek po timu je 209,5 predmeta. U Ministarstvu tvrde kako je povećanje produktivnosti rada timova u odnosu na prvo tromjesečje 2013. godine, odnosno pregledano je oko 1200 predmeta.

Potpora ministru Helezu

Unatoč protivljenju invalida rata, braniteljskih udruga iz bošnjačkog i hrvatskog nacionalnog korpusa, Vlada FBiH je dala suglasnost i potporu resornom federalnom ministru za poduzimanje mjera i radnji s ciljem otklanjanja administrativnih prepreka i nastavljanja realizacije Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz područja braniteljsko-invalidske zaštite. Zbog posljednjih smanjenja vojnih mirovina, udruge idu u prosvjede.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?