SKUPLJA STRUJA

Novi zakon HNŽ-a donosi i nove račune građanima

Brojilo
24.08.2013.
u 09:25

Županije traže da se dio dobiti vrati na područje gdje je ona ostvarena

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne upozorila je kako bi u slučaju da zakon o vodama Hercegovačko-neretvanske županije dobije potporu većine u skupštini, došlo do neminovnog poskupljenja električne energije za sve građane unatoč tome što su se iz ovoga poduzeća nedavno hvalili kako su ostvarili rekordnu polugodišnju dobit od 72 milijuna maraka.

EP HZ HB prijeti

Ovakva reakcija uprave Elektroprivrede Herceg-Bosne uslijedila je nakon odluke županijske Vlade sa sjedištem u Mostaru koja je u okviru ovoga zakona predvidjela obvezu plaćanja naknade za korisnike voda koja bi se trebala osim ostalih odnositi i na Javno poduzeće Elektroprivredu HZ HB d.d. Mostar.

“Stoga bi plaćanje naknade iz Zakona o vodama HNŽ, a radi se o milijunskim iznosima na godišnjoj razini, nužno dovelo do pokretanja novoga tarifnog postupka i povećanja cijene električne energije koju bi plaćali svi potrošači na području djelovanja ovoga poduzeća, a ne samo potrošači s teritorija HNŽ-a, što je svakako nepravedno, neutemeljeno i nezakonito. Na taj način bi županija HNŽ zapravo izravno „uvela naknadu i građanima drugih županija“, odnosno stvorila im dodatno financijsko opterećenje”, navodi se u priopćenju objavljenom na interenetskoj stranici EP Herceg-Bosne. Pojasnili su kako bi na temelju te naknade iz ovoga poduzeća godišnje plaćali 7 milijuna maraka HNŽ-u.

“Dakle, prema navedenim pokazateljima za predviđenu naknadu da je sporni Zakon o vodama HNŽ na snazi ovo poduzeće trebalo bi uplatiti dodatnih oko 7 milijuna maraka u proračun Hercegovačko-neretvanske županije, što je svakako financijsko opterećenje koje bi u postojećim radnim uvjetima ugrozilo normalno poslovanje JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, a time i sve naše kupce električne energije”, upozorava se.

Sedmina dobiti

Kada se međutim ima na umu da je to tek sedmina ostvarene polugodišnje dobiti, onda se upozorenje iz EP HZ HB čini kao dizanje bure u čaši vode. Naime, ostvarena je polugodišnja dobit zahvaljujući prije svega dobroj hidrološkoj situaciji od 72 milijuna maraka. Ovo poduzeće je u pola godine, također se navodi u obavijesti, općinama i županijama za korištenje vodnog potencijala isplatilo oko 18,5 milijuna maraka. Unatoč svemu, iz EP HZ HB koja je u vlasništvu entitetskih vlasti su ipak uputili prigovor zbog uvođenja obveze plaćanja novih naknada navodeći da županije nemaju te ovlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?