U OBLIKU ABECEDE

Novi vizualni identitet Narodne knjižnice i čitaonice u Širokom

Čitaonica
17.04.2013.
u 09:59

Reorganizacijom namještaja u čitaonici prostor se pretvara u izložbeno prezentacijski

Poklonici dobre knjige u Širokom Brijegu napokon će dobiti knjižnicu, koja se ni po čemu neće razlikovati od knjižnica u velikim europskim središtima. U knjižnicu se više neće ulaziti uskim stubištem koji je više sličio na vatrogasne za slučaj nepogoda, kojima su se godinama spuštali u podrumske prostore kako bi došli do knjige. Ovim projektom Široki Brijeg dobiva vrhunski prostor za učenje, čitanje, izlaganje, prezentiranje, a prije svega kulturno obrazovno druženje.

Jedinstveni prostor

- Osnovni arhitektonski koncept bio je povezivanje kompletnog suterena zgrade kina u jedinstven prostor namijenjen za potreba knjižnice i čitaonice. Reorganizacijom prostora i novim formiranjem ulaza s Trga Gojka Šuška Narodna knjižnica i čitaonica dobiva jako kvalitetan prostor u samom središtu grada. Prostor je staklenim zidovima podijeljen u tri dijela. Prvi dio sadržava ulazni predprostor, sanitarni blok, garderobu i mini caffe bar. Središnji dio (čitaonica) zamišljen je kao višenamjenski, prvenstveno u svrhu čitaonice, u kojoj bi imali 30-tak mjesta za učenje, idealni prostor svim širokobriješkim studentima, učenicima, za ugodno učenje, spremanje ispita i sl. Malom reorganizacijom namještaja u čitaonici prostor se pretvara u izložbeno prezentacijski, te na taj način Široki Brijeg dobiva odgovarajući prostor za manje izložbe i prezentacije. Staklenim zidom sa središnjim vratima povezani su čitaonica i knjižnica. Knjižnica ostaje na istom mjestu kao i prije, samo se novom organizacijom otvara prema čitaonici i Trgu Gojka Šuška, rekao je Pero Ćeškić, dipl. ing. arh., čija je zadaća bila arhitektonski prostor osmisliti kao jedinstven te izraditi projekt uređenja interijera i vizualni identitet.

Donacija Vlade RH

Donacija Vlade RH od 600 tisuća kuna bit će uložena na najbolji način. Knjižnica će dobiti prostor koji mještani ovog grada zaslužuju.

- Drago mi je što su prepoznali naš projekt među 600 ponuđenih i omogućili nam da zauvijek riješimo problem knjižnice. Čim smo dobili novac krenuli smo u realizaciju. Urbis je izradio projekt, a poduzeće A3 je dobilo na tenderu izvođenje radova. Radovi su u tijeku i vjerujem da će uskoro prostorije biti u svrsi koju smo im namijenili, kaže ravnatelj knjižnica prof. Ante Ćužić. Srećko Slišković, ravnatelj Hrvatskog doma i voditelj likovne kolonije s nestrpljenjem očekuje svršetak radova, tvrdeći kako će time Široki dobiti prostor u kojem će umjetnici, posebice mladi, dobiti svoj prostor.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?