Miroslav Lajčak

Novi uvjeti Srbiji za dobivanje datuma za početak pregovora s EU

'Miroslav Lajcak, EU negotiator for the Albanian political crisis, gestures during a news conference after he met with Albanian political leaders in Tirana, on February 3, 2011. Lajcak arrived in Tira
'GENT SHKULLAKU'
25.09.2012.
u 09:30

Osim primjene već dogovorenog, za otvaranje pregovora bit će potrebno učiniti dodatne korake

Specijalni izaslanik EU, šef slovačke diplomacije Miroslav Lajčak izjavio je za beogradske Večernje novosti da će Srbija za dobivanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU morati učiniti "dodatne korake".

– Osim primjene već dogovorenog, za otvaranje pregovora bit će potrebno učiniti dodatne korake. Koje konkretno, odlučit će Europsko vijeće. Popis uvjeta za dobivanje statusa kandidata, za koje se Srbija u veljači obvezala da će ih ispuniti, dobro je poznat. Sve sporazume postignute u dijalogu s Prištinom treba do kraja implementirati – rekao je Lajčak dodajući da u postupku za dobivanje datuma valja "ići korak po korak".

– Ne mislim da Srbija stalno ide linijom manjeg otpora u uspostavljanju dobrih odnosa s Prištinom. Odluka srpske vlade o fusnoti, koja je odblokirala sudjelovanje vaših predstavnika na regionalnim skupovima, dobar je primjer u kojem pravcu treba ići. Sada je na redu integrirano upravljanje granicama. Znam da je to teško, ali to je obveza koju je Srbija preuzela i EU očekuje pronalaženje rješenja i spreman je surađivati na tome – rekao je Lajčak odgovarajući na pitanje da se u Srbiji stječe dojam kako se samo od Beograda očekuju ustupci, a od Prištine ne.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 1

NI
Niksicanin
17:31 25.09.2012.

Lajčak je već odradio prljav posao u Crnoj Gori kada je onemogućeno državljanima Crne Gore koji žive u Srbiji da glasaju na referendumu, a to je omogućeno državljanima Crne Gore koji žive u Luksemburgu, Americi itd. Kasnije je zažmurio na očiglednu manipulaciju sa glasovima Albanaca sa Kosova koji nijesu bili u crnogorskom biračkom spisku. Aminovao je plačku na referendumu u Crnoj Gori i odbio da razmatra brojne prigovore opozicije. Čvršća je i stabilnija ova srbijanska vlada nego što to mnoge birokrate misle i neće baš tako lako moći da je slamaju i ucjenjuju kao što su prošlu vladu Borisa Tadića i Mirka Cvetkovića.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije