SUĐENJE

Novi proces protiv Make Radića u slučaju “Liska”

radić
VL FOTO
07.11.2011.
u 10:08

Optuženima se spočitavaju neredi u Liska parku iz 1997. godine

Za 15. prosinca sazvan je nastavak suđenja u slučaju “Liska park”, potvrđeno je iz Županijskog suda u Mostaru. Uz veliko osiguranje, još prije četiri godine počelo je suđenje protiv šestorice Hrvata, optuženih kao suučesnika u kaznenom djelu protiv sigurnosti ljudi i imovine u ovom slučaju. Riječ je bivšem načelniku PU Mostar Marku Radiću (52) i specijalcima HR Herceg Bosne Ivanu Hrkaću (43), Boži Periću (46), Željku Planiniću (43) i Josipu Cvitanoviću (37). Prema optužnici koju zastupa tužitelj Sead Đikić, tereti ih se da su u veljači 1997. godine (na Bajram), oko 14 sati, naoružani pištoljima i palicama zajedno napali skupinu od nekoliko stotina građana bošnjačke nacionalnosti.

Dok se na zapadnoj strani Mostara održavao karneval, ta je skupina, predvođena bivšim gradonačelnikom Safetom Oručevićem i muslimanskim vjerskim poglavarima, prošla Ulicom K.M. Humskog u navodnoj nakani da posjete ratno groblje u Liska parku. Na videosnimci s čak četiri kamere, koja je uvrštena među glavne dokaze optužnice, čini se da je ključni trenutak bio kada je pripadnica Unprofora predvodniku Oručeviću dala prolaz pokretima ruke i stavljanjem prsta na usta (!?). Nakon toga, uzalud su bili povici hrvatskih policajaca. Stani!

Ubrzo je došlo do sukoba i pucnjave, što se tek u prekidima vidi i čuje na tom zapisu, a u kojoj je Šefik Sulejmanović smrtno ranjen. Teško i lakše su ozlijeđena još 23 muškarca. Tu videosnimku su osporili branitelji okrivljenih, koji inače negiraju povezanost s ovim slučajem, i to zbog sumnji u njihovu autentičnost. Svojedobno je Perićev odvjetnik Mario Bogdanović upitao sudsko vijeće zašto se za isto kazneno djelo opet sudi Hrkaću, Planinuću i Periću. Još prije pet godina suđenje je bilo prekinuto zbog toga što je Cvitanović otkazao punomoć svome branitelju Karlu Sesaru. Sudac Slavko Pavlović dao mu je rok od 15 dana kako bi osigurao valjanu obranu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?