HDZ 1990

Novi predsjednik se bira 6. srpnja u Sarajevu

Božo Ljubić
26.05.2013.
u 11:11

Nije se govorilo o kandidatima za novog predsjednika stranke, ali je razmatrana mogućnost da se kandidati ističu na principu kao što se birao predsjednik HDZ-a u RH.

U Orašju je jučer održana sjednica Središnjeg odbora HDZ 1990. u čijem radu je sudjelovalo 95 sudionika. Razmatran je dokument za 4. sabor HDZ-a 1990. Glavna točka bile su pripreme za izborni sabor HDZ-a 1990. i osnovni temeljni dokumenti za sabor, a dosta vremena utrošeno je na raspravu o ključu i broju izaslanika i rasporedu koliko koja organizacija iz svih dijelova BiH daje izaslanika za sabor na kojem će se birati novi predsjednik stranke. Veso Vegar je istaknuo da su predložene promjene o izvjesnom smanjenju broja članova predsjedništva stranke, a također je predstavljena politička deklaracija. Nakon konzultacija s predsjednicima ŽO usuglašen je prijedlog za konačan broj izaslanika za 4. sabor HDZ 1990.

Tajnik stranke Josip Merdžo upoznao je da je ukupan broj izaslanika fiksiran na 601. U nekim organizacijama zbog izbornih rezultata došlo je do smanjenja broja izaslanika, a dogovoreno je da se svakoj općini u kojoj je izabran načelnik iz HDZ-a 1990. doda još po jedan izaslanik. Najviše diskusije čulo se na 3. točki dnevnog reda o mjestu i vremenu održavanja sabora. Okvirno su bila predložena dva termina 29. 6. i 6.7., a što se tiče mjesta održavanja, ŽO srednja Bosna predložio je Novi Travnik, a Središnji odbor da to bude Mostar. U nastavku diskusije pojavio se alternativni prijedlog da to bude Sarajevo, a spomenuto je i Brčko kao varijanta. U ime ŽO središnja Bosna Slavica Josipović dala je prijedlog da sabor bude u središnjoj Bosni.

Po njenim riječima bila bi snažna politička poruka vodstva HDZ 1990. Hrvatima središnje Bosne kojima to puno znači da se izborni sabor održi u N. Travniku. Isto su poručili Zoran Marić i Željko Topalović, predsjednik OO Vitez, dok je Ivan Topić istaknuo da sabor treba održati u sjedištu stranke, a Veso Vegar je predložio da to bude 6.7. u Mostaru. Rudo Vidović je naglasio kako je očito da nema konsenzusa, ali zato postoji procedura glasovanja koju treba poštovati. O istoj temi govorio je i Damir Ljubić naglasivši da sva tri mjesta imaju argumente, ali nema razloga da se dižu tenzije. U ime domaćina Pejo Damjanović, predsjednik ŽO HDZ 1990. Posavina, predložio je Sarajevo, što je nakon stanke i usvojeno kao mjesto održavanja sabora.

Odluku je priopćio Martin Raguž i rekao da je zajednički uz konzultacije s nositeljima dužnosti stranačkih organizacija u cijeloj BiH pronađen kompromis i odlučeno da to bude subota 6.7. u zgradi Parlamenta BiH u Sarajevu. Na taj način, istaknuo je Raguž, poslana je poruka da će sabor ojačati stranku, učvrstiti zajedništvo i doprinijeti ozbiljnoj političkoj budućnosti stranke. Nije se govorilo o kandidatima za novog predsjednika stranke, ali je razmatrana mogućnost da se kandidati ističu na principu kao što se birao predsjednik HDZ-a u RH. Svi se mogu kandidirati, a onaj koji bude imao najveću potporu i pobijediti. Kampanja će se održavati mjesec dana prije izbornog sabora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?