BHRT

Novi natječaji za Upravni odbor do kraja ožujka

\'unutrasnja Zagreb, slavonska,, 05.08.2008. ilustracija, televizor, daljinac, televizija, tv snimio Patrik Macek/Vecernji list\'
Patrik Macek/Pixsell
14.02.2012.
u 10:41

Zbog zakonskih nedorečenosti kaotično stanje u upravljanju BHRT-om

Upitan je legitimitet troje od ukupno četvoro članova Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa BiH (BHRT). Zbog zakonskih nedorečenosti i političkih nesuglasica, proces izbora novih članova ovog upravljačkog tijela blokiran je još prije izbora 2010. godine. Prvo je doveden u pitanje izbor hrvatskog člana UO-a, jer Zastupnički i Dom naroda u prethodnom sazivu nisu podržali istog kandidata s rang liste koju je nakon provedene natječajne procedure dostavila Regulacijska agencija za komunikacije (RAK).

Hrvatski kandidati

Među tri hrvatska kandidata, koja su se prošle godine našla na rang-listi RAK-a, najveću potporu Zastupničkog doma dobio je sociolog iz Sarajeva Marijo Pejić. No, u Domu naroda nije dobio potporu, a zakonski izlaz iz ovakve situacije nije predviđen. RAK tvrdi da je njihova obveza upućivanjem rang-liste kandidata okončana i odbija raspisati novi natječaj. Parlamentu BiH je predloženo ili da promjeni zakonska pravila ili sam riješi ovaj problem. Sličan problem dogodio se i pri izboru srpskog člana UO-a, a sada je odgođeno i imenovanje bošnjačkog člana s rang-liste koju je dostavio RAK. Unutar Parlamenta BiH očito prevladava stav da ovaj problem treba riješiti “u paketu”, što znači da niti jedan novi član UO-a BHRT-a neće biti imenovan, dok se ne riješi način imenovanja svih članova. Od Vijeća ministara je zatraženo da pripremi i dostavi u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o komunikacijama i Zakona o Javnom RTV servisu BiH, kojima bi se omogućila provedba novog postupka, odnosno raspisivanje novog natječaja za imenovanje članova Upravnog odbora BHRT-a iz hrvatskog i srpskog naroda.

Stari članovi

Do tada UO BHRT-a činit će stari članovi, kojima je ponovno produžen mandat za 90 dana, odnosno do kraja ožujka ove godine. Vjeruje se kako bi do tada mogle biti otklonjene zakonske prepreke za raspisivanje novih natječaja za mjesta u Upravnom odboru. Kako doznajemo, neki od uspješnih kandidata s prethodnih natječaja već su najavili da se neće ponovno kandidirati. Zastupnici u Parlamentu BiH upozoravaju da se sadašnje stanje mora što prije prevladati. Šemsudin Mehmedović to potkrepljuje i podatcima. - Sada imamo jedno potpuno kaotično stanje, jer imamo Vijeće RAK-a kome je davno istekao mandat, imamo ravnatelja RAK-a koji nije potvrđen već treću godinu - upozorio je Mehmedović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?