IZAZOVI

Nove vlasti čekaju uštede na braniteljima i socijali

sarajevo (1)
Zvonimir Ćorić/VLM/PIXSELL
24.02.2011.
u 10:16

Kreditni aranžman s MMF-om počinje se vraćati sljedeće godine što će biti vrući krumpir za sve koji budu sudjelovali u vlasti, napose vladama entiteta

Koliko je pojedinim političkim grupacijama postalo važno preuzeti vlast nakon izbora, toliko su, čini se, smetnuli s uma kakve ih sve obveze, reforme i bolni rezovi očekuju u sljedeće četiri godine mandata što bi ih već na sljedećim općinskim izborima moglo ozbiljno politički koštati. I dok je protekla vlast morala posegnuti za nužnim zlom, što se i u stručnoj literaturi govori za stand-by kreditni aranžman s MMF-om, nova vlast morat će ga vraćati već od iduće godine. Valja reći da će zbog toga vlasti BiH morati provesti još veće uštede koje su do sada uglavnom završile smanjivanjem prava branitelja.

A upravo će entiteti u najvećem dijelu vraćati masna kreditna zaduženja MMF-u koji ukupno iznos 1,2 milijardi eura. I pri tome će upravo Federacija BiH morati najviše vratiti međunarodnim zajmodavcima, dvije trećine predviđenog novca. To bi trebalo rezultirati daljnjim smanjenjem administracije i kresanja socijalnih prava što bi moglo na ulice povući tisuće nezadovoljnih osoba i pretvoriti se u bunt protiv vlasti. Ovaj trogodišnji aranžman istječe sljedeće godine, nakon čega će započeti servisiranje ovoga zaduženja do kada je apsolutno potrebno započeti bolne rezove. Usto, već u sljedećim mjesecima nove vlasti će morati ponuditi odgovor i oko nekoliko krupnih političkih pitanja. To je prije svega popis pučanstva. Naime, sve zemlje u Europi će tijekom proljeća provesti ovu obvezu koja je u tim zemljama tehničke naravi i zbog potrebe planiranja, no u BiH ima politički karakter.

Prije svega se to odnosi na odredbe oko nacionalnog ili vjerskog određenja, kulturnog identiteta. To su pokazatelji koji u BiH uvjetima mogu u značajnoj mjeri utjecati i na druga pitanja, od ustavnoga ustrojstva do mogućnosti promjene nacionalnog udjela u vlasti. Nove vlasti okupljene u SDP-ovoj platformi zagovaraju da nacionalno, vjersko i jezično opredjeljenje bude neobvezno, dok pak hrvatske stranke smatraju da se na temelju toga dokumenta mogu kreirati izmjene Izbornoga zakona oko nacionalnih izbornih jedinica, ali i novim reformama Ustava u zemlji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?