Brojni prebjezi

Nove stranke promijenile sliku institucija vlasti

Izbori
20.04.2013.
u 11:37

Upitno je koliko danas u institucijama vlasti uopće imamo stvarnu sliku onoga što su bile želje građana koji su glasali u listopadu 2010. godine

Stranački sastav zakonodavnih i izvršnih tijela vlasti u Bosni i Hercegovini, a posebno u FBiH, danas je značajno drugačiji od onog kojeg smo dobili nakon zadnjih općih izbora 2010. godine. Izborna volja građana i naroda u Federaciji pogažena je još 2011. godine prilikom formiranja izvršne vlasti, a postupno je i sastav zakonodavne vlasti pretrpio značajne promjene pa je upitno koliko danas u institucijama vlasti uopće imamo stvarnu sliku onoga što su bile želje građana koji su u listopadu 2010. godine izišli na birališta.

Stranački dresovi


Dok u državnom Parlamentu nije bilo promjene stranačkih dresova, u Parlamentu Federacije sadašnja stranačka struktura ne odgovara onoj prilikom njegovog formiranja. U Zastupničkom domu ta pojava nije toliko izražena, jer je od 98 izabranih zastupnika do sada „samo“ njih troje promijenilo stranački dres. Spomenka Mičić i Safet Halilović su vrlo brzo nakon izbora odlučili napustiti Stranku za BiH i djelovati kao „neovisni zastupnici“. Nedavno se prepolovio i broj HSP-ovih zastupnika u ovom domu, jer je Željko Asić pristupio novoutemeljenoj Stranci pravde i poštenja (SPP) Živka Budimira. Špekulira se da bi i neki od zastupnika SDP-a u ovom domu uskoro mogli objaviti svoj prelazak u Demokratsku frontu Željka Komšića.

Politička previranja u SDP-u većeg su traga, barem za sada, ostavila u Domu naroda Parlamenta FBiH. Iako su u ovaj dom izabrani kao SDP- ovi zastupnici u županijskim parlamentima, Hanka Vajzović i Ekrem Prošić, prvo su se proglasili „neovisnima“, a potom pristupili Komšićevoj Demokratskoj fronti. Spominjala se mogućnost da još jedan esdepeovac u ovom domu, Zoran Jovanović također prijeđe u DF. Upitan je i stranački status Elvire Abdić-Jelenović, koju je protivnička frakcija izbacila iz DNZ- a.

Previranja u strankama

U „neovisne“ izaslanike prešao je i Amel Hadžiabdić, i to nakon što je isključen i SBB-a. Još veće posljedice su unutarstranačka previranja ostavila na županijske parlamente. Najbolji primjer za to su skupštine Tuzlanske i SŽ. U Tuzli je SBB ostao bez polovine zastupnika i tako ugrozio parlamentarnu većinu koju je ova stranka imala sa SDP- om. U Sarajevu je, pak, kompletan klub zastupnika napustio Stranku za BiH, a uz već spomenutu Hanku Vajzović redove SDP-a napustila je i Mira Jurić, koja je prešla u SDU. Iz BPS-a Sefera Halilovića u neovisne zastupnike prešao je i Enes Zeković. Dodamo li ovome i činjenicu da je jedan od članova Predsjedništva BiH Željko Komšić napustio SDP i osnovao vlastitu stranku, da je slično postupio i predsjednik FBiH Živko Budimir te da je odluku o napuštanju stranke, u ovom slučaju SDA, donio potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo, jasno je kako se stranačka slika u vlasti promijenila. Ne treba naglašavati kako je s promjenom stranačkih dresova došlo i do promjene politika pa i stavova o mnogim važnim pitanjima. Kako ulazimo u predizborno razdoblje, dodatne promjene na političkoj sceni neće biti iznenađenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?