OBVEZE

Nova vlast mora ukinuti dva resora obrazovanja i kulture

citanje
VL FOTO
07.12.2010.
u 08:19

Županije po Washingtonskom sporazumu, koji je oživotvoren u Ustavu, imaju isključive ovlasti u oblasti obrazovanja i znanosti te kulture, što je Federacija neustavno preuzela

Ministri obrazovanja u županijama u kojima se nastava odvija po hrvatskom nastavnom planu i programu pozvali su predstavnike hrvatskih političkih stranaka da pri uspostavi nove vlasti u Federaciji BiH onemoguće ustroj dvaju ministarstava čije je postojanje osporio Ustavni sud ovoga entiteta, objavljeno je iz koordinacije ministara obrazovanja nakon njihova posljednjeg sastanka.

Komplikacija

Ova odluka otvara i brojna druga pitanja te će zasigurno zakomplicirati uspostavu vlasti u većem bosanskohercegovačkom entitetu.

- Koordinacija ministara upozorava predstavnike vlasti da upotrijebe sve svoje snage kako bi kod konstituiranja nove federalne vlade imali u vidu odluku Ustavnog suda Federacije BiH glede dva federalna ministarstva - obrazovanja i znanosti te kulture i sporta, navodi se u zaključcima ministara obrazovanja. Na posljednjem sastanku hrvatski županijski ministri obrazovanja istaknuli su da bi nove vlasti morale ‘onemogućiti uspostavljanje ova dva federalna ministarstva’. Pojašnjava se da to proizlazi iz presude Ustavnoga suda Federacije BiH donesenog u listopadu ove godine. Ustavni sud FBiH je, nakon priziva predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto, utvrdio kako je Ustavom Federacije BiH propisano da županije imaju sve nadležnosti koje nisu izričito povjerene federalnoj vlasti. “Posebno su nadležni za utvrđivanje obrazovne politike, uključujući donošenje propisa o obrazovanju i osiguranje obrazovanja te utvrđivanje i provođenje kulturne politike”, naveo je Ustavni sud Federacije. Prema Washingtonskom sporazumu, koji je oživotvoren kroz Ustav Federacije BiH, utvrđene su vrlo precizne nadležnosti Federacije, županija i općina, kao i podijeljene nadležnosti ovih razina vlasti.

Ustavne promjene

Valja reći da u isključive nadležnosti županija spadaju oblast obrazovanja i kulture. Samo u ovoj proračunskoj godini ova dva federalna ministarstva potrošila su 21 milijun maraka, umjesto da se ovaj novac raspodijeli županijama koje bi onda vodile brigu za kulturno stvaralaštvo i obrazovanje. Čak devet milijuna Ministarstvo kulture raspodjeljuje za razne projekte, dok je pak Ministarstvo obrazovanja i znanosti ove godine utrošilo 7,5 milijuna maraka za razne projekte i kapitalne grantove. Prema tumačenju hrvatskih županijskih ministara, ova dva federalna ministarstva treba ukinuti, što bi izazvalo i svojevrsnu ustavnu krizu u ovome entitetu. Naime, Ustavom je unutar Vlade FBiH utvrđen točan nacionalni raspored - 8 Bošnjaka, 5 Hrvata, 3 Srba i pozicija premijera na kojoj su dosad bili isključivo Bošnjaci. Ukidanjem dvaju ministarstava poremetio bi se taj odnos i morao bi se mijenjati Ustav entiteta. Naime, raspored nakon uvođenja ‘konstitutivnosti’ je odredio točno kolika je zastupljenost pojedinih naroda, čime je praktično ograničio politička prava Hrvata u BiH. Zbog toga se očekuje da ustavne promjene omoguće jednaku nacionalnu zastupljenost u svim institucijama, jer procentualna konstitutivnost nije na snazi nigdje u svijetu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?