Nakon blagdana

Nova Vlada već početkom godine

Četvorka
29.12.2012.
u 10:33

SDA će povući vitalni nacionalni interes, međutim, i uz opstrukcije oporbe, Vlada Federacije BiH može biti imenovana početkom godine

Četiri stranke parlamentarne većine pokrenut će odmah iza blagdana proces koji bi konačno trebao rezultirati rekonstrukcijom izvršne vlasti. Kako su najavili čelnici SDP-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990. i SBB-a, već 8. ili 9. siječnja predstavit će svoje planove ključnim akterima međunarodne zajednice u BiH, a odmah potom krenuti u konkretnu provedbu dogovorenog kako bi došlo do uspostave nove izvršne vlasti u Federaciji BiH. Pošto su svi dosadašnji pokušaji da se predsjednik Federacije Živko Budimir privoli na rekonstrukciju entitetske vlade propali, “četvorka“ će ići na izglasavanje nepovjerenja Vladi u oba parlamentarna doma. Za to im je potrebna natpolovična većina u Zastupničkom i Domu naroda, koju bez problema mogu osigurati. SDA može pokušati iskoristiti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda i tako odluku o smjeni Vlade prebaciti na Ustavni sud FBiH. No, o tome postoje različita mišljenja. Prema jednom tumačenju, pozivanje na vitalni nacionalni interes u slučaju smjene cijele Vlade FBiH ne bi bilo sukladno Ustavu, dok je po drugom uporaba ovog mehanizma dopuštena kod izglasavanja bilo koje odluke pa tako i one o nepovjerenju Vladi.

Oko toga će sigurno biti mnogo rasprave idućih dana, iako je upitno može li SDA uopće skupiti dvotrećinsku većinu u Klubu Bošnjaka, koliko je potrebno za pozivanje na vitalni nacionalni interes. Želi li dvotrećinsku većinu, SDA će, osim neovisnih, morati pridobiti i barem jednog izaslanika iz SDP-a ili SBB-a. U slučaju smjene Upravnog odbora

RTV-a FBiH to im je uspjelo zahvaljujući jednom esdepeovcu. No, upitno je hoće li on i u slučaju smjene Vlade FBiH biti na strani SDA jer formalno nije napustio SDP. No, čak i ako ovo pitanje stigne do Ustavnog suda, teško je vjerovati da bi suci imali bilo kakve dvojbe o opravdanosti upotrebe mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Naime, ne postoji niti jedan dokaz da smjena jedne i imenovanje druge vlade ugrožava bilo čiji nacionalni interes, pa ni bošnjački. Tako bi korištenje ovog mehanizma vjerojatno samo usporilo, ali ne i spriječilo smjenu postojeće i imenovanje nove vlade. Eventualni pokušaj Živka Budimira da spriječi imenovanje nove vlade odbijanjem davanja suglasnosti za mandatara kojeg predloži parlamentarna većina, značio bi izravno kršenje Ustava i opstrukciju funkcioniranja institucija vlasti. Sve to navodi na zaključak da bismo novu vladu Federacije mogli imati već u prvom kvartalu iduće godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?