Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Norveška pomoć pronalazi i uništava streljivo

Deminiranje tim Norveške narodne pomoći na lokaciji Dobro 1 do sada je na 59.000 m2 uništio 6 komada streljiva
04. travnja 2013. u 10:19 0 komentara 111 prikaza
Mine
Foto: Željka Mihaljević

BiH i danas je jedna od najugroženijih zemalja u svijetu u pogledu prisutnosti mina. Poseban problem predstavlja uklanjanje kasetnog streljiva jer je pronalaženje i uništavanje neeksplodiranih zrna vrlo skupo. Jednom uništavanju takvog streljiva od pirotehničara Norveške narodne pomoći u selu Dobro kod Livna nazočili smo i mi. Doznajemo kako pirotehnički tim Norveške narodne pomoći na lokaciji Dobro 1 do sada je na 59.000 metara četvornih pronašao i uništio šest komada streljiva, s tim što su odmah nakon uništenja pronašli još jedan zvončić. U sljedeća četiri mjeseca radit će na još četiri lokacije u Livnu - kazao je Braco Pandurević, rukovoditelj projekta i časnik za operacije NPA, te dodao:

- Konkretno, radit ćemo na lokaciji lokalne zajednice Prolog, Smričana, Prispa i Gorice.

Tako da bi ukupna površina koja će biti istretirana, znači, na kraju trebala biti oko 200.000 metara četvornih. Ovaj projekt Norveška narodna pomoć u suradnji s bh. MAC-om, kao glavnim centrom za razminiranje, realizira na području cijele Bosne i Hercegovine od veljače prošle godine, kazao je naglasivši kako se doista radi o velikoj površini: - Do sada je NPA sa svojim resursima uspio istretirati milijun metara četvornih. Sve to je predano lokalnim zajednicama na upotrebu i korištenje, a začuđujuće je to što ljudi, premda imaju neke informacije o područjima koja su bila zahvaćena kasetnim bombama, te površine koriste, svakodnevno prolaze njima, ne samo oni nego i njihova djeca. Inače, livanjska općina je u ratu bila izložena čestom granatiranju. Nerijetko su korištene i kasetne bombe čija su raspršena neeksplodirana zrna veliku opasnost.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.