diplomatska košarica

Njemački mediji: Merkel 'šamarom' Hrvatima pokvarila slavlje

'German Chancellor Angela Merkel delivers a government policy statement during a session of the Bundestag, the German lower house of parliament, in Berlin October 18, 2012.    REUTERS/Thomas Peter (GE
Reuters/PIXSELL
27.06.2013.
u 13:36

Njemački mediji ističu da ignoriranje Zagreba i mogući razlog kancelarkine "košarice'' leži u slučaju bivšeg šefa tajne službe Josipa Perkovića i problemu oko njegova izručivanja Njemačkoj

''Radi li se tu o diplomatskom šamaru?'' upitao je voditelj informativne emisije prvog programa njemačke javne televizije ARD Nachtmagazin komentirajući najavu Angele Merkel da u nedjelju neće doći na slavlje organizirano u Zagrebu povodom ulaska Hrvatske u EU.

>>Kada neka zemlja ulazi u EU to je uvijek fešta. Sad je neće biti

Njemački mediji ističu da ignoriranje Zagreba i mogući razlog kancelarkine "košarice'' leži u slučaju bivšeg šefa tajne službe Josipa Perkovića i problemu oko njegova izručivanja Njemačkoj, piše Deutche Welle. Nakon prikazanog priloga iz Hrvatske, u kojem su njemački novinari bez uspjeha kucali na vrata Zdravka Mustača i Josipa Perkovića, voditelj Nachtmagazina komentirao je i način na koji je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert negirao bilo kakvu povezanost ovog slučaja s nedolaskom Angele Merkel. - Govor njegovog tijela očito je odavao napetost - kazao je voditelj.

''Pokvareno slavlje''

O ''pokvarenom slavlju'' progovorili su i drugi mediji. Tako je Bavarska televizija u političkom magazinu "Kontrovers" emitirala prilog napravljen u suradnji s novinama Sueddeutsche Zeitung. U njemu se izvješćuje kako u Europskom parlamentu zastupnici poput Manfreda Webera iz redova kancelaričine Unije CDU/CSU traže drastične mjere: "Ako Hrvatska uistinu bude naknadno promijenila pravno stanje, onda Europska komisija mora pokrenuti proces zbog kršenja Sporazuma, što bi u najgorem slučaju moglo dovesti do smanjenja novčanih sredstava (koje bi Hrvatska dobila od EU-a).

Dopisnik ARD-a iz Beča Ralf Borchard u svom radijskom izvješću pod naslovom "Kancelaraka kvari Hrvatskoj slavlje povodom ulaska u EU" također govori o diplomatskom šamaru za Hrvatsku. - Već tjednima se kancelarka navodi kao najvažnija gošća na slavlju povodom pristupanja Hrvatske EU-u, a hrvatski su mediji sigurni da je razlog Merkeličinog otkazivanja sukob oko izručenja bivšeg šefa tajne službe Josipa Perkovića - napisao je novinar te pojasnio kako se Perkovića u Njemačkoj sumnjiči da je 1983. za tadašnju jugoslavensku tajnu službu naručio ubojstvo Stjepana Đurekovića.

Spominje se i pozadina cijelog slučaja kao i spekulacija da ''hrvatska vlada očito želi u parlamentu izglasati zakon koji bi Perkovića pred europskim pravosuđem štitio od izručenja''.

 >>Reakcije o nedolasku Merkel: Kakvu smo to poruku poslali?

>>Hoće li nakon Angele Merkel otkazati i drugi?

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije