Presuda

Nitko neće u zatvor zbog smrti mladića i dječaka iz Mostara

Strujni udar
18.07.2012.
u 09:50

Dvojicu radnika i 10-godišnjaka strujni udar ubio u razmaku od 3 dana

Građevinski inženjer Teufik Patak (65) iz Mostara, vlasnik tvrtke i zamjenik direktora Društva za građevinarstvo, proizvodnju, trgovinu i usluge Gramos, oslobođen je optužbe, dok je bagerist Ratvan Kerim (56) iz Rumunjske, zaposlenik tvrtke Swietelsky sa sjedištem u Banjoj Luci, uvjetno osuđen na pola godine s rokom kušnje od godinu dana zbog pogibije od strujnog udara Ibre Pehlića (22) iz Mostara i Alema Husrepa (29) iz Jablanice, sezonskih radnika pri poduzeću Vranica. To se dogodilo 24. srpnja 2010. pri utovaru konstrukcije s plastičnom bačvom na željezničkoj postaji u mostarskom naselju Raštani, gdje se vršila rekonstrukcija pruge na relaciji Raška Gora - državna granica. Koban je bio dodir bagera s visokonaponskom mrežom. Patku se spočitava da iz nehaja, kao odgovorna osoba, na mjestu gdje se obavljao rad nije postupio po propisima i tehničkim pravilima zaštite, a Ratvanu da je također iz nehaja općeopasnom radnjom i sredstvom izazvao opasnost za život ljudi. Sijevnulo je stravično pa se bager zapalio. Dvojica su već nepomično ležala, jedan s jedne, a drugi s druge strane radnog stroja koji je dižući teret dizalicom dodirnuo žice pod velikim naponom. Još dok je iz njih dimilo, treći preživjeli radnik, upravo optuženi vozač bagera, šokirano je podignuo ruke, skočio na zemlju i pretrčao nekih stotinjak metara prema barakama pa pao u nesvijest. Mislili smo da je i on gotov. Polijevali su ga vodom pa je došao k sebi. Njega su spasile gume kotača radnog stroja. Upravo je taj stranac, podižući teret, dizalicom kobno dodirnuo jednosmjerne vagonske visokonaponske žice. Struja je pri tome ubijala sve u krugu od tridesetak metara. Inače, on je bio pod tromjesečnim ugovorom s austrijskom tvrtkom Swietelsky, glavnim izvođačem radova za obnovu željezničke pruge kroz Hercegovinu.

- Ibro mi je bio šogor i radio je svega dva mjeseca. Radili smo i vikendima, ali do 15 sati. Iza njega je ostala supruga i sedmomjesečna beba. Prije pet dana je proslavio svoj 22. rođendan. Netko će za ovo morati odgovarati, govorio nam je tada jedan mladi radnik, koji je pukom srećom izvukao živu glavu. Podsjetimo, samo tri dana ranije ispod Starog mosta od strujnog udara stradao je 10-godišnjak, za čiju smrt su također oslobođena dvojica optuženika. Tim povodom je nekadašnji kapetan Veleža i otac nesretnog dječaka, Admir Velagić, rekao da već danima ne može mirno spavati jer ga grize spoznaja da nitko neće odgovarati za stravičnu smrt njegovog sina Mirze, nevinog i neiskvarenog dječaka koji je imao samo 10 godina kada ga je smrtonosno stresla struja koja je na ljeto 2010. izbila s ilegalno postavljenog šanka na obali ispod Starog mosta u Mostaru.

Za tragičnu smrt dječaka bili su optuženi Senad Drljević (52) i električar Goran Fink (61) koji su, prema optužnici Tužiteljstva, ilegalno i nestručno postavili štand zbog čega je došlo do strujnog udara, ali ih je prošlog tjedna sud oslobodio svake krivnje. Njih dvojica su bila optužena za kazneno djelo protiv opće sigurnosti ljudi iz nehaja, te im je prijetila kazna od jedne do 8 godina zatvora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?