MILORAD ŽIVKOVIĆ

Nisu se stekli uvjeti za slanje Proračuna za 2011. na objavu

zivkovic
VL FOTO
06.02.2012.
u 11:03

- Ovom prilikom pozivam Ministarstvo financija BiH da bez odlaganja deblokira sredstva sa računa Centralne banke BiH i počne sa servisiranjem vanjskog duga BiH i obveza prema EU i drugim međunarodnim povjeriocima - rekao je Živković

"Usvajanjem Zakona o popisu stanovništva i Zakona o sistemu državne pomoći u BiH učinjen je ogroman korak naprijed u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine. Ovim usvajanjem ispunjene su obveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te određeni zahtjevi Europske komisije, čime su, zajedno sa kredibilnim procesom i naporima u okviru Parlamentarne skupštine BiH vezanih za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, stvoreni uvjeti za podnošenje aplikacije BiH za kandidatski status za punopravno članstvo u EU.
Informiran sam da, do ovog trenutka, u pisarnicu Parlametarne skupštine BiH nije zaprimljen akt Predsjedništva BiH “Zakon o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2011.godinu” na nivou ostvarenja u 2011. godini.

Tumačeći Zaključke Zajedničkog kolegija sa sjednice održane 30.01.2012. te Zaključke oba doma PSBiH od 30. i 31.12.2011.g, a imajući u vidu pismo koje smo dobili od člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske gdina. Radmanovića od 02.02.2012.g i izjavu veleposlanika UO Savjeta za provođenje mira objavljenu 01.02.2012., mišljenja sam da se nisu stekli uvjeti za slanje dokumenta “Prijedlog zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza za 2011” dostavljenog od strane ministra financija BiH Kolegiju Zastupničkog doma 24.01.2012.g, na objavu u “Službeni glasnik BiH”.

Ovom prilikom pozivam još jednom Ministarstvo financija BiH da bez odlaganja deblokira sredstva sa računa Centralne banke BiH i počne sa servisiranjem vanjskog duga BiH i obveza prema EU i drugim međunarodnim povjeriocima.

Istovremeno, pozivam Predsjedništvo BiH da u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, utvrdi Prijedlog zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza za 2011.g, na nivou ostvarenja za 2011. godinu i proslijede ga Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje." priopćeno je danas iz Kabineta predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milorada Živkovića

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?