SLJEMENSKI SLALOM

Ništa od krune: Ivica osmi na Sljemenu, slavio Hirscher

Ivica Kostelić (1)
06.01.2013.
u 10:08

Prva vožnja sljemenskog slaloma bila je najbolja koju je odvozio ove sezone, no profesor je bio preoprezan u nastavku i ostao bez postolja

Sljeme ima novog kralja! Nažalost, nije to Ivica Kostelić već vodeći u ukupnom poretku Austrijanac Marcel Hirscher. Naš skijaš na svom je brdu završio na osmom mjestu što mu je najlošiji plasman na zagrebačkoj utrci dosada. Prva vožnja, njegova najbolja vožnja u dosadašnjem dijelu sezone, dala je nadu u drugoj može napasti postolje. Završio ju je na četvrtom mjestu, sa samo 23 stotinke zaostatka za tada vodećim Byggmarkom.

U drugom "laufu" nadali smo se da čuva nešto u rezervi, da će možda eksplodirati, a i sam je najavio da je zaostatak i te kako dostižan. No, Profesor je odvozio oprezno, malo presporo i ostao bez željenog plasmana.

- Kaj ja znam... Trebali bismo više trenirati po oštećenim stazama, ali imamo jaku malu ekipu pa nam je to malo teže postići. Uvjeti u prvoj vožnji su bili standardni, tu i tamo kanali. Koljeno? Koljeno je dobro i nemam se na što žaliti- bile su prve Ivičine riječi nakon utrke.

Bio je razočaran, no svejedno, napravio rezultat sezone, odradio sjajnu prva vožnju...

- U posljednjih mjesec dana bilo je teško braniti startno mjesto, to nam je jako bitno. Nije još to to. Imam jedan mali problem na našim treninzima jer uvijek imamo malu ekipu, a staze dobre. A za ovakve staze kao što je bila u drugom laufu važno je imati dobar tajming, a ne nabijati se u rupe kao što sam ja radio u drugom laufu, to je loše... - dodao je Ivica.

Pobjednik Hircher s pravom nosi kući kristalnu krunu Sljemenskog kralja.

- Nije bilo lako, moji su protivnici sjajno odvozili tako da sam dao više od sto posto i imao malo sreće. Definitivno mi je pomogla i publika, bilo je nevjerojatno. Ovo je za mene jedna od najbolje tri utrke - rekao je Hirscher nakon utrke.

Šveđanin Myhrer završio je na drugom mjesti te također pohvalio sljemensku utrku.

- Dao sam sve od sebe, zadovoljan sam, ali pobjednik je bio još bolji. Trebao sam prvu vožnju još bolje odvoziti. Lijepo se vratiti ovdje - rekao je Myhrer.

Treći je bio Austrijanac Mario Matt, kralj iz 2008.

- Bila je sjajna utrka i nakon prve vožnje imao sam dobar osjećaj, no staza je bila teška no imao sam sreće - rekao je Matt koji je pred samim ciljem zamalo izletio sa staze.

Luzer utrke je Jens Byggmark. Šveđanin je briljirao u prvoj vožnji, bio u prilici da dođe do titule, no drugu vožnju je zabrljao, izletio, vratio se na stazu i doskijao 26. sa više od tri sekunde zaostatka.

Uskoro opširnije sa Sljemena...

>> FOTO Poznati pohrlili na Sljeme podržati Ivicu

>> FOTO Na Sljemenu oko 10 tisuća ljudi, atmosfera euforična


Tijek druge vožnje

Niz crveni spust prošla su tri skijaša. Čeh Kryzl, Francuz Muffat Deandet te njegov sunarodnjak Mermillod Blondin koji je imao najbolje vrijeme 1:59.10. Staza je načeta, i kako utrka bude odmicala bit će sve teže onima s boljim plasmanom iz prve vožnje.

Na drugo mjesto ugurao se Amerikanac Chondounsky sa deset sekundi zaostatka za Mermillod Blondinom. Spustili su se još Paloniemi, Vogel i Zampa i poredali na posljednja mjesta.

Francuz Missillier preuzeo je vodeću poziciju. Drugi "lauf" odskijao je s vremenom 1:58.51. Drugi je nakon 12 skijaša Talijan Thaler sa četiri stotinke zaostatka, a treći Šveđanin Larsson sa +0.21 zaostatka.

Niz stazu se spustilo 20 skijaša, ono najbolje upravo slijedi. I dalje je u vodstvu Missillier, ispred Thalera te Dopfera.

Konačno promjena u vodstvu! Talijan Manfred Moelgg zasad jenajbolje odskijao drugu vožnju i preuzeo vodeću poziciju. Slijedi Pranger.

U prilično maglovitim uvjetima Manfred Pranger izletio je sa staze...

Alexis Pinturault, mlada francuska nada, odlično je odskijao gornji dio staze, u slalom livadi bio miran i sa 40 stotinki skinuo vodećeg Moelgga!

Njemački as Felix Neureuther proletio je sljemenskom stazom, no na donjem dijelu malo usporio i preuzeo prvo mjesto sa dvije stotinke prednosti ispred Pinturaulta.

Šveđanin Andre Myhrer, nekadašnji kralj Sljemena, sa veeelikih 0.74 stotinke prednosti najbolje je odskijao drugu slalomsku vožnju te je uoči posljednjih pet skijaša vodeći!

Mario Matt s velikim problemima pred ciljem, gdje je skoro ispao sa staze, uspio je doskijati kao drugi sa 52 stotinke zaostatka,

KREĆE IVICA!

Krenuo je sa 29 stotinke prednosti nad Myhrerom, tehnički je odradio dobro, ali malo sporo i preoprezno. 59 stotinki kasnio je na prvim vratima, a u donjem dijelu staze povećao je to na 65 stotinki. Sekunda i 21 stotinku zaostatka u cilju ima Kostelić te je šesti. Dignuo je ruke u zrak, ni ovoga puta ništa od zagrebačke krune.

Slijedi obračun najbolje trojice. Stefano Gross sa 0.58 doskijao je kao treći. Čekaju se Hirscher i Byggmark.

Hirscher je odradio briljantnu vožnju sa 57 stotinki prednosti nad Myhrerom!

Byggmark je dobro krenuo, ali izletio sa staze. Vratio se sa i završio na 26. mjestu sa +3.46

 

Tijek prve vožnje

Prvi se spustio Šveđanin Jens Byggmark i sa sigurnom vožnjom postavio vrijeme 58.65.

Drugi je niz Sljeme krenuo Stefano Gross. Na prvom prolazu bio je jednak s Byggmarkom, na drugom je kasnio 24 stotinke, a u cilju je zaostatak bio14 stotinki - 58.79.

Austrijanac Marcel Hirscher, aktualni osvajač Svjetskog kupa, krenuo je nešto opreznije i na prvim vratima kasnio 20 stotinki. Na drugima je kašnjenje smanjio na 0.16, a u cilj je ušao sa stotinkom zaostatka.

Slijedi Ivica!

Kostelić je vrlo dobro krenuo, tehnički savršeno po običaju, a na prvom prolazu kasnio je 35 stotinki. Na drugom je to smanjio na 20 stotinki i u donjem dijelu staze skijao opreznije i završio sa solidne 23 stotinke zaostatka za Byggmarkom. Zasad je četvrti.

Uslijedio je Cristian Deville i već na početku staze izletio sa staze, no vratio se i to s velikim zaostatkom od 1.99.

Felix Neureuther nije ugrozio Ivičinu poziciju! Zbog preopreznog skijanja kasnio je 0.55 sekundi.

Šveđanin Andre Myhrer, sljemenski kralj iz 2010., bio je u problemima i prije prvog prolaznog vremena gdje je kasnio 0.52 stotinki, na drugom je to smanjio za 20 stotinki. No, do kraja vožnje opet je povećao zaostatak i doskijao peti od sedam skijaša sa 52 stotinke zaostatka.

Austrijanac Manfred Praner kasni, prvo 0.40 pa 0.65, a u cilj je ušao sa sekundom zaostatka i na osmoj poziciji.

Šveđanin Mattias Hargin kasnio je još više, sekundu i 60 stotinki pa se konačno Austrijanac Mario Matt uspio približiti vodećoj četvorki. Doskijao je peti sa pola sekunde zaostatka.

Amerikanac Ted Ligety prvi je koji je odustao! Prerano je skrenuo i "jahao" vrata...

Nijemac Dopfer kasni sekundu i 48 stotinki. Sljemenska staza nije laka i čini da će teško netko ugroziti prvih nekoliko skijaša. Zaključno s Ivicom koji ima 23 stotinke zaostatka, svi su ostali na preko pola sekunde.

Talijan Manfred Moelgg kasni 1.19 i deveti je, a slijedi Pinturault - jedini koji bi možda mogao ugroziti vodeće.

21-godišnji Francuz Alexis Pinturault vozio je brzo, eksplozivno, ali s 89 stotinki zaostatka tek je osmi...

Talijan Patrick Thaler zaokružio je prvu vožnju prve petnaestorice, no ne bajno. Sa 2.39 zaostatka 14. je.

...

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije