Copy - Paste

Nikšić ‘kopirao’ Bevandin prijedlog proračuna

niksic
VL FOTO
23.03.2011.
u 08:49

Platformaši se ne obaziru na osporavanja legalnosti i ustavnosti izbora nove federalne vlasti i već za kraj ovog tjedna najavljuju nova zasjedanja krnjeg Parlamenta

Platformaši se ne obaziru na osporavanja legalnosti i ustavnosti izbora nove federalne vlasti i već za kraj ovog tjedna najavljuju nova zasjedanja krnjeg entitetskog parlamenta, na kojem bi po ubrzanoj proceduri bio usvojen proračun FBiH za ovu godinu. Iako je prvotno bilo planirano da se zasjedanja oba doma održe idućeg tjedna, odlučeno je da se izvanredna sjednica Zastupničkog doma održi u petak, 25. ožujka, a krnjeg Doma naroda, u subotu 26. ožujka. Predsjedatelj Zastupničkog doma Denis Zvizdić pojasnio je da je do promjene termina došlo da bi se županijskim skupštinama ostavilo dovoljno vremena za usklađivanje njihovih proračuna s federalnim.

Usvajanje prioritet

Cilj je stranaka okupljenih oko platforme koju je izradio SDP i njihove vlade, o čijoj legalnosti i ustavnosti se mjerodavne institucije tek trebaju izjasniti, da se entitetski proračun usvoji prije kraja ovog mjeseca, kada ističe odluka o privremenom financiranju. Obustava isplata iz entitetskog proračuna dodatno bi otežala poziciju stranaka koje su se okupile oko platforme Socijaldemokratske partije, jer korisnici proračuna, uključujući socijalne kategorije, prijete da će žestoko reagirati u slučaju obustave isplata njihovih naknada. Stoga ne čudi što je osporavani federalni premijer Nermin Nikšić jučer sazvao predstavnike stradalničkih i invalidskih udruga, kako bi ih pokušao uvjeriti da njihova primanja u ovoj godini neće biti umanjena. Zapravo, ispostavilo se da će u parlamentarnu proceduru biti upućen prijedlog proračuna koji je sastavila dosadašnja vlada, a to znači da davanja za socijalne i stradalničke kategorije neće pretrpjeti nikakve promjene. Potvrdio je to i novopostavljeni ministar za pitanja branitelja Zukan Helez priznavši kako nema vremena za bilo kakve korekcije u već pripremljenom proračunu. Nermin Nikšić je najavio da će se eventualne mjere štednje ravnomjerno rasporediti. - Predstavnici Vlade FBiH su pružili ruku ovim udrugama i rekli da ćemo svi podnositi teret reformi i ušteda, ali da ove organizacije, odnosno populacije, neće biti prve i jedine preko čijih će se leđa teret ušteda ostvarivati, kazao je Nikšić nakon sastanka kojem su uglavnom nazočili predstavnici udruga koje okupljaju bošnjačke stradalnike. Najavio je slične sastanke i s umirovljenicima i drugim kategorijama, svjestan da bo socijalni bunt dodatno destabilizirao pokušaje stranke okupljene oko platforme koju je izradio SDP da ovladaju Federacijom BiH.

Rebalans proračuna

Štoviše, iz nove Vlade FBiH su socijalnim kategorijama obećali da će razmotriti njihove dodatne zahtjeve. Bošnjački stradalnici otišli su iz Vlade zadovoljni, ali su ipak upozorili da neće dopustiti da se smanjenjem njihovih prava rješavaju financijski problemi u FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?