novo vrijeme

Nije se smjelo na Facebook, ali ni u ured Jadranke Kosor

'23.12.2011., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana sluzbena primopredaja vlasti. Bivsa premijerka Jadranka Kosor predala je vlast u ruke Zoranu Milanovicu. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
Autor
Ivanka Toma
03.01.2012.
u 09:00

Svaka dva sata premijerki pisali sms vijesti, ručak su u svoju sobu mogli donijeti samo uz dozvolu

Nova Vlada Zorana Milanovića uvodi nove običaje u Banske dvore. Sudeći prema prvim dojmovima i odlukama, ozračje bi na Gornjem gradu trebalo biti mnogo opuštenije, a suvremena tehnologija dostupnija.

Zaposlenici kao djeca

Zaposlenice vladina Ureda za odnose s javnošću odahnule su kada im je nova glasnogovornica Ivana Grljak priopćila da više ne moraju pisati sms vijesti. Do prije dva tjedna morale su u razmacima od najviše dva sata bivšoj premijerki Jadranki Kosor pisati sms poruke u kojima bi bio sažet izvještaj o svim medijskim napisima koji su se na bilo koji način odnosili na nju.

Strogost koja je dokinuta ulaskom Milanovićeva tima u Banske dvore odnosi se i na korištenje Facebooka. U mandatu HDZ-ove vlade zaposlenici su tretirani poput zločeste djece i svima je u Vladi bio blokiran pristup Facebooku. Među zabranama koje su provođene na hodnicima najviše institucije izvršne vlasti jedna se odnosila i na zonu u kojoj je stolovala bivša premijerka. Prostor u kojemu je smješten kabinet predsjednika Vlade u mandatu J. Kosor je doslovno bio zabranjena zona, tj. prostor u koji "obični" službenici nisu smjeli zalaziti.

Strogostima time, međutim, nije kraj. Tako Vladini službenici koji imaju naviku da jedu više puta dnevno, ali zbog posla ne stignu otići na ručak, moraju imati posebna dopuštenja da bi si ručak donijeli u radnu sobu i objedovali dok pregledavaju poštu ili rade štogod drugo.

Izbačene kamere

Stroga pravila i izoliranost koja je vladala tijekom mandata bivše premijerke vidljiva je i po tome što su iz sobe u kojoj se održavaju sjednice Vlade izbačene kamere. Prije su sjednice snimane internim kamerama, a postojala je i mogućnost da se vanjske televizije spoje na njihov signal i preuzmu snimku.

Nova je Vlada najavila veću transparentnost pa je izvjesno da će, uz liberalizaciju korištenja interneta, biti otvorenija za medije.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

RO
rosa
09:45 03.01.2012.

U povjesti ljudskog roda ovako ponašanje se uvijek manifestira kada se iz opanaka uskoči u cipele.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?