Esplanada

Nije gospodin, ni drug, nego je Miroslav Krleža

Krleža
PIXSELL
28.12.2011.
u 20:14

Predrag Matvejević u hotelu Esplanade nedaleko od Krležina stola svirao piščevu najomiljeniju pjesmu “Oči čornije”

Predrag Matvejević na barskom je klaviru hotela Esplanade zasvirao rusku pjesmu “Oči čornije” na kraju novinarskog okupljanja na kojem je najavljen Krležin dan. A taj je dan podsjećanje na 29. prosinca 1981. godine kada je prije trideset godina u bolnici u Vinogradskoj ulici umro Miroslav Krleža.

 Večeras premijera filma

 Matvejević je jubilej obilježio osmim izdanjem knjige “Razgovori s Krležom” koju je objavio VBZ uz kompaktnu ploču s originalnim Krležinim glasom. A večeras će u Centru Kaptol slikar, scenograf i pisac Željko Senečić premijerno predstaviti dokumentarni film o Krleži čiji je scenarij potpisao Tomislav Sabljak.

 – U filmu smo snimili i svjedočanstvo Nedjeljka Fabria koji je Krležu svojedobno oslovio kao gospodina Krležu. Nisam gospodin Krleža, nisam drug Krleža, nisam akademik Krleža. Ja sam Krleža, rekao je tada Krleža Fabriu. A mi nismo snimili film o gospodinu, drugu niti akademiku Krleži, nego o Krleži - rekao je Senečić. Producent Interfilm na Krležin smrtni dan prikazat će sedamdeset minuta filma koji se sastoji od tri epizode po pedeset minuta.

 – Iako smo imali načelni dogovor s prijašnjim vodstvom HRT-a, danas su za film zainteresiraniji u Srbiji i drugim zemljama u regiji. No, naša je dužnost najprije ga prikazati u Hrvatskoj – rekao je Ivan Maloča iz Interfilma.

 Najmoćnija osoba

 A o svojim doživljajima s Krležom progovorila je i Mani Gotovac. – Krleža me primio 1973. na Zrinjevcu i nije mi mogao pomoći da me vrate na posao kazališne kritičarke na Hrvatski radio iako je zvao direktora RTV Zagreb. A ja sam mislila da je najmoćnija osoba u Jugoslaviji. Mislim da su “Gospoda Glembajevi” naš najbolji dramski tekst u kojem je najvažniji odnos oca i sina koji vode ljubav s istom ženom.

 Taj incestuozno-edipovski sukob do sada nisam uspjela uprizoriti na sceni. Nudila sam bivšem suprugu Senečiću da o tome progovorim za dokumentarni film, ali to ga nije zanimalo. Nadam se da ću o tome govoriti na skupu u HDP-u - rekla je Mani Gotovac.

 Simpozij u Hrvatskom društvu pisaca u građanskoj kući Arko otvorit će predsjednik Ivo Josipović i ministrica kulture Andrea Zlatar. A tu su i znalci Krležina života i rada.

 – O Krleži će govoriti i Igor Mandić koji je pisao i pamflete protiv njega. Krleža je bio čovjek jakoga ega, nije bio umiljat u polemikama, ali njegovih desetak knjiga ostaju knjige trajne kvalitete hrvatske književnosti – smatra krležolog Velimir Visković.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?