Posušje

Nezaposlenost u Posušju dosegnula rekordnih 2000

poslovi
VL FOTO
24.04.2012.
u 10:18

U Posušju je trenutačno višak prodavača, ekonomista, frizera i drugih zvanja s malim izgledima na tržištu rada

Podaci o sve većem broju nezaposlenih upućuju na krizu i sustavne promjene u školovanju nekih zanimanja koja su prekobrojna.

I u Posušju je broj tragača za poslom u stalnom porastu i dosegnuo je gotovo dvije tisuće. Prije deset godina zabilježeno je tek 994 nezaposlenih. Sve dosadašnje analize upućuju na žurne promjene u tom smjeru.

Žurne promjene

Posuški kraj se širi i razvija privatno gospodarstvo na poslovnim zonama, ali nedovoljno za neka zanimanja i struke. Naime, školuje se veliki broj mladih za “nezaposlenost” i “rad“ na popisu Službe za zapošljavanje. Govori se i već radi na promjenama nekih zanimanja koja dugo čekaju posao, ali se njihov broj povećava. Tako je u Posušju s prodavačima/trgovcima njih oko tri stotine, zatim ekonomistima, kojih ima 226, pa čak i frizerima njih devedesetak koji su s malim izgledima na tržištu rada i nadom da će uskoro naći posao.

Višak struke

Na skupovima, kad se razmatra stanje u gospodarstvu i školovanju u srednjim školama, pa i fakultetima, upućuje se na viškove struka i zanimanja pa je nužno nešto mijenjati. I na Vijeću roditelja u Posušju najavljen je okrugli stol o toj temi, a svi podržavaju uvođenje odjela klesara u Srednju strukovnu školu u Posušju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?