PROGNOZA

Nezaposlenost, politička kriza... bolje tek 2012. g.

\'16.02.2011., Zagreb - U Hrvatskoj je broj nezaposlenih presao 330 000.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL\'
Petar Glebov/PIXSELL
11.05.2011.
u 10:28

Dok većina europskih ekonomija već drugu godinu bilježi pozitivne rezultate nakon globalne krize, BiH se valja u blatu političkih problema...

Ako je suditi po makroekonomskim prognozama koje koriste komercijalne banke u Bosni i Hercegovini, ova godina kod nas neće biti upamćena po značajnijem ekonomskom oporavku.

Pozitivni rezultati

Dok većina europskih ekonomija već drugu godinu bilježi pozitivne rezultate nakon globalne krize, BiH se valja u blatu političkih problema, nepostojanja konzistentne ekonomske politike i rastuće nezaposlenosti. Zbog toga ne čude bankarske procjene da nas u ovoj godini čeka realan ekonomski rast od tek dva posto. Prema makroekonomskom pregledu Raiffeisen banke, rast domaće industrijske proizvodnje u 2011. godini mogao bi se kretati od četiri do pet posto i to prvenstveno zahvaljujući najbrže rastućim sektorima, a to su proizvodnja baznih metala, mineralnih proizvoda i drveta. S druge strane, mnoge gospodarske grane, poput građevinarstva, i dalje su u krizi. Najbolje se to može vidjeti po sporom oporavku na tržištu rada i visoke nezaposlenosti, a zbog čega će rast domaće potrošnje biti nedovoljnih 2 do 2,5 posto. Inflacija će vrlo vjerojatno i u ovoj godini imati uzlazni trend, u prosjeku oko četiri posto. Nešto bolje ekonomske pokazatelje možemo očekivati, čini se, tek u 2012. godini. Tako procjene govore da bi realni rast bruto društvenog proizvoda u idućoj godini mogao iznositi četiri posto, odnosno dvostruko više nego ove godine. Privatna potrošnja bi također trebala zabilježiti dvostruko veći rast nego ove godine, dok bi industrijska proizvodnja mogla rasti na godišnjoj razini oko šest posto.

Proizvođačke i potrošačke cijene, pak, trebale bi rasti znatno sporije nego ove godine. Pozitivne promjene u idućoj godini prognoziraju se i na tržištu rada, pa bi stopa nezaposlenosti od sadašnjih 42 trebala pasti na 40 posto.

Bruto plaće

Prosječne bruto plaće mogle bi u prosjeku za pet posto biti veće nego u 2011. godini. Upitno je, dakako, hoće li se ove prognoze i ostvariti, poglavito ako se ima u vidu vrlo nepovoljna politička situacija u zemlji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?