Afera Medikol

Neven Ljubičić: Sanader mi je prijetio smrću

\'03.04.2011., Zagreb - Neven Ljubicic bivsi ministar zdravstva. Photo: Anto Magzan/PIXSELL\'
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/3
Autor
Sonja Hoffman
05.04.2011.
u 08:44

Neven Ljubičić tvrdi da bi nabava PET/CT-a 2007. ministarstvo stajala tri milijuna eura

Nakon što je u nedjelju bivši ministar zdravstva Neven Ljubičić za Večernji list ispričao svoju ulogu u aferi Medikol, u ponedjeljak ujutro posjetio je USKOK-ove prostorije gdje se zadržao oko sat i pol. Kako neslužbeno doznajemo, bivši ministar, između ostalog, ispričao je i kako mu je Ivo Sanader prijetio smrću, no još se uvijek ne zna je li ta prijetnja vezana za aferu Medikol.

Pitanje cijene uređaja

Doznajemo i da će se ovih dana ispitati po kojoj se cijeni 2007. godine nabavljao uređaj PET/CT, a u krugovima upoznatim s događajima iz tog vremena priča se da je on bio preplaćen te da se novac dijelio među zainteresiranim stranama. Podsjetimo, ministar Ljubičić u svom je razgovoru za Večernji list rekao da je cijena uređaja, u vrijeme kada je s direktorom HZZO-a V. Bergmanom raspravljao o tome koliko bi ministarstvo stajala nabava tog uređaja, bila tri milijuna eura.

Uređaje je navodno uvozila tvrtka Iceberg International Trading Drage Mačeka, jednog od glavnih aktera u aferi Brodosplit, zbog optužbi da je iz splitskog škvera izvukao 4,7 milijuna dolara.

Večernji list pokušao je doznati koliko spomenuti uređaj zaista stoji na tržištu. Zanimljivo je da referentna stranica (Market research in the health care) koja se bavi istraživanjem tržišta radiološke opreme navodi da se cijena uređaja PET/CT posljednjih pet godina kreće od 1,8 do 1,9 milijuna dolara. Navodi i da se uređaj najčešće daje na petogodišnji leasing. Ako su te tvrdnje točne, cijena mjesečnog leasinga za uređaj bila bi 265.000 kuna pa bi je s cijenom pregleda od 9000 kuna vlasnik privatne tvrtke isplatio sa 30-ak snimanja. Tržišna cijena izotopa, piše na spomenutoj stranici, u posljednje se vrijeme kreće oko 200 dolara po dozi. Ako svemu dodamo podatak da je obavljeno 4500 snimanja godišnje, to znači da je godišnji leasing za tri uređaja moguće isplatiti sa 1260 snimanja. Ostatak snimanja, njih 3300, značio bi zaradu od 24,750.000 kuna na godišnjoj razini. Naravno da od toga treba odbiti troškove poslovanja, najma prostora, struje, plaća djelatnika i sl. Kada bi ti troškovi na trogodišnjoj razini iznosili osam milijuna kuna, privatnoj tvrtki ostala bi zarada od oko 16,5 milijuna kuna.

A na medijske napise o tome da je ispitan u USKOK-u te da je u svom iskazu teretio bivšeg ministra Ljubičića, oglasio se i ministar Darko Milinović.

– Nisam ispitan u USKOK-u, a samim time jasno je i da vezano za aferu Medikol nisam teretio Nevena Ljubičića – poručio je Milinović.

Dodao je da ni optužbe koje na njegov račun ovih dana sipa Ljubičić nemaju veze sa stvarnim nadležnostima ministarstva.

– Ministarstvo ne udvostručuje ni ne smanjuje broj ili cijene pretraga. To je u nadležnosti HZZO-a, koji je i potpisnik ugovora s Medikolom – naglasio je Milinović. Inspekcija koju je još prošlog tjedna poslao u Medikol da ustanovi je li bilo nepotrebnog prepisivanja snimanja PET/CT-om završila je s nadzorom.

Raste broj oboljelih

– Na temelju uvida u 690 nasumično izabranih povijesti bolesti utvrđeno je da su liječnici postupali prema protokolu – istaknuo je Milinović.

Objasnio je da je inspekcija otkrila da su na pretragu upućivani pacijenti isključivo s onkološkom dijagnozom kojima je ta pretraga nužna da bi liječnici točno utvrdili stanje bolesti.

Iz HZZO-a pak kažu o prijedlogu poliklinike Medikol, iz ožujka 2008. godine, da se prošire indikacije za pretrage PET/CT-om, preporuku je dalo Hrvatsko društvo za nuklearnu medicinu.

– Struka je tada prihvatila proširenje indikacija za dodatnih osam pa se samim time povećao i broj mogućih pregleda – rekao je dr. Tihomir Strizrep, šef HZZO-a.

Ponovio je i da ukupan broj mogućih pretraga nema veze sa stvarnim stanjem obavljenih, a ta brojka na godišnjoj razini nije prešla 4600, što je u okviru EU smjernica za korištenje PET/CT-a.

– Važno je istaknuti da posljednjih godina broj osoba oboljelih od malignih bolesti raste, a za razliku od 2006. i 2007. godine uveden je velik broj tzv. pametnih lijekova koji znatno produljuju životni vijek oboljelih – upozorio je Strizrep i naglasio da je jedino snimanjem PET/CT-om moguće utvrditi djeluje li ili ne terapija koja je prepisana pacijentu.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije