Intervju

Neprihvatljiva je podjela BiH na FBiH i RS

Wolfgang Petritsch
19.06.2013.
u 09:47

Federaciju, zajednički bošnjačko-hrvatski entitet, treba rekonstruirati, tvrdi Petritsch

Wolfgang Petritsch bio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini od kolovoza 1999. do ožujka 2002. godine, a dvije godine prije početka njegova mandata međunarodna je zajednica ovlasti visokog predstavnika veoma proširila. Petritsch je te ovlasti jako iskoristio, smijenio je Antu Jelavića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH koji je 2001. godine vodio pokušaj osnivanja nove hrvatske zajednice, tu je i upad tenkovima u Hercegovačku banku i niz drugih mjera. Danas 66-godišnji Petritsch je veleposlanik Austrije pri OECD-u u Parizu, ovih je dana u Zagrebu predstavio svoju novu knjigu ‘Odredište Europa’ o jugoistočnoj Europi.

G. Petritsch, među Hrvatima u BiH niste omiljeni, kažu da je u vrijeme kad ste bili visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH položaj Hrvata pogoršan.

Daytonski sporazum nije bio naklonjen hrvatskoj zajednici. U to vrijeme, predsjednik Tuđman bio je više zainteresiran za rješavanje pitanja Slavonije, nego za BiH i Dayton nije osigurao ravnopravan status za Hrvate. Bio je to problem, Hrvati u BiH nisu se osjećali uključenima u tu državu. Osim toga, političko vodstvo Hrvata u BiH imalo je ilegalne veze s Hrvatskom. Nakon smrti Franje Tuđmana, predsjednik Mesić poručio je Hrvatima u BiH da ne gledaju u Zagreb nego u Sarajevo, da je to njihov glavni grad. Slagao sam se s Mesićem da Hrvati moraju biti uključeni u državu BiH kako bi postali ravnopravan partner. Problem je bio u tome što se podrazumijevalo da je za Hrvate njihovo hrvatsko vodstvo dobro samo po sebi, ali u pitanju je bio novac, gdje je završavao novac koji je dolazio iz Hrvatske. Ključan je problem u Washingtonskom sporazumu koji bi trebao biti izmijenjen, prema kojem Hrvati nemaju ista prava kao druga dva naroda i nije neobično što se danas razmišlja o promjeni odredbi tog sporazuma.

Postoji li način da se uredi ta država koja slabo funkcionira?

Očito je da vlast u BiH ima previše razina, ukupno su to četiri razine, prvo je lokalna vlast u općinama, zatim županije pa dva entiteta, Republika Srpska i Federacija BiH i na kraju državna vlast. Prvo, uvjeren sam da bi bilo nužno reducirati granice među entitetima, spustiti ih, omekšati. Osim toga, i županije su suvišne, treba ih eliminirati. Federaciju, zajednički bošnjačko-hrvatski entitet, treba rekonstruirati.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?