presuda čačiću

Nepravomoćno: Čačić kriv, uvjetno osuđen na godinu i 10 mjeseci

suđenje čačiću (1)
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/11
29.06.2012.
u 09:15

Čačić je presudu dočekao ozbiljna lica. Sudu je rekao da prihvaća presudu te da će o eventualnim daljnjim postupcima odlučiti njegov pravni tim. Tužiteljstvo je najavilo da će se žaliti na presudu

Godinu i deset mjeseci uz rok kušnje od tri godine, nepravomoćna je presuda koju je sud u mađarskom Kaposváru danas izrekao Radimiru Čačiću zbog izazivanja nesreće u kojoj su poginule dvije osobe. 

Prvi potpredsjednik Vlade osuđen je na uvjetnu kaznu i neće iza rešetaka osim ako u roku od tri godine nakon pravomoćnosti presude ne počini isto nedjelo, ali taj se uvjet odnosi samo na Mađarsku.

Čačić je presudu dočekao ozbiljna lica. Na ruku je zapisao brzina, svjetla, pojasevi...

Sudu je rekao da prihvaća presudu te da će o eventualnim daljnjim postupcima odlučiti njegov pravni tim. Tužiteljstvo je najavilo da će se žaliti na presudu. 

Mađarski sud naložio mu je da mora platiti 1,18 milijuna forinti za sudske troškove i izrečena mu je zabrana vožnje u Mađarskoj na tri godine. 

U obrazloženju presude navedeno je da je presuda takva jer je utvrđeno da je Čačić prebrzo vozio s obzirom na uvjete na cesti i da nije držao dovoljan razmak. Ostale prijeporne stavke, kao pitanje jesu li na Škodi bila upaljena svjetla i jesu li žrtve bile vezane, kazala je sutkinja, nisu sa sigurnošću utvrđene.
Poseban prigovor sutkinja je uputila mađarskoj policiji kazavši da su obavili traljav posao. Prva policijska ekipa koja je bila stigla na mjesto nesreće dolaskom je utvrdila da se ne radi o njihovoj nadležnosti jer se mjesto sudara nalazi na granici županija. Zato nisu sastavili zapisnik. Druga ekipa policajaca također je propustila u zapisnik zapisati jesu li svjetla bila upaljena i slično te su kasnije nadopunjavali zapisnik s mjesta nesreće. Sve to utjecalo je, smatra sutkinja, na to da je postupak bilo izrazito teško voditi. 

Pohvale je sutkinja uputila hitnoj pomoći koja je pak dala precizne podatke.

Katalin Liptak nije u potpunosti zadovoljna presudom i ide u postupak za naknadu štete. Njezin je odvjetnik kazao da su te stvari (svjetla, pojas) koje nisu dokazane ostale nedorečene te zamjera što je sud dao prednost vještaku koji je išao na ruku Čačiću.  

>>Jesu li vještaci spasili Čačića od bezuvjetne kazne?

Posljednje ročište počelo je završnim riječima tužiteljstva i zatim odvjetnika obitelji stradalih dok je Čačićev odvjetnik zadnji iznosio završnu riječ. Prije pauze sudu se obratio i sam Čačić izrazivši žaljenje za nesreću.

9.30 sati

Tužiteljstvo tvrdi da Čačić nije prilagodio brzinu uvjetima na cesti te da je vidljivost bila četiri kilometra i da magle nije bilo. 

Čačić je, kažu,  tvrdio da je vozio najviše 120 kilometara na sat, dok je za Škodu tvrdio da se kretala brzinom od 60 do 80 kilometara na sat.

Što se tiče vidljivosti, ako je na mjestu nesreće zaista bila magla, kao što tvrdi optuženi, trebalo bi biti jasno da je u toj magli vidljivost slaba, a to bi značilo da je vozio naslijepo, a znamo koliko je to opasno, argumentira tužiteljstvo.

Tužiteljstvo traži da se Čačića kazni po mađarskim zakonima, od godine do pet godina bezuvjetno.

10 sati

Nakon govora tužiteljice sudu se obratio odvjetnik obitelji koji je sudu je predočio dokaz, videosnimku koju je pronašao na internetu.

– Predsjednik Vlade jučer je u Bruxellesu dao izjavu i povukao paralelu s jednim menadžerom Ine i to nije korektno. Ovdje pred sudom ne stoji Hrvatska ni potpredsjednik Vlade RH jer ovo nije politička stvar. Ovdje stoji pojedinac koji obnaša dužnost u RH.

Tužiteljica nema nikakav problem s Hrvatskom, dapače, jedan od poginulih volio je Hrvatsku i podupirao je hrvatsku školu u Budimpešti...

Ovdje nacionalnost ne igra nikakvu ulogu, niti optuženikov politički ili ekonomski status.

Ja neću ponoviti sve ono što je rekla tužiteljica, ali ću ponoviti neke stvari.

Izjave svjedočenja R. Čačića upitne su jer su djelomično bile kontradiktorne. Tvrdio je da se sam vozio u automobilu, poricao je otvaranje zračnog jastuka i priznao je kasnije samo otvaranje zračnog jastuka na strani vozača. Na slikama vozila s mjesta nesreće vidljivo je da su se otvorila oba zračna jastuka.

Vještak je izjavio da se desni jastuk, odnosno onaj na suvozačevoj strani, otvara samo ako netko sjedi na tom mjestu.

Optuženi je potom tvrdio da se jastuk nije potpuno otvorio, a spominjao je i sporo otvaranje. Vještak je utvrdio da je sporo napuhavanje moguće, ali da se to okom ne može primijetiti.

Istinitost njegova iskaza upitna je, tvrdi odvjetnik obitelji. Dovodi ih u pitanje sljedeće: on tvrdi da se nesreća dogodila kada je išao u trgovački centar izraditi 3D figuru i kako je krenuo prema Balatonu namjeravajući tamo pitati za upute kako do centra. No tužiteljstvo ga je pitalo zašto za put nije pitao na Ininoj benzinskoj, na što je on rekao da je kod sebe imao kartu i da je znao put.

Presuda se ne donosi na temelju osjećaja nego činjenica, poentirao je odvjetnik.

10.21 sati

Čačićev odvjetnik iznosi završnu riječ:

Ne slažem se s kolegicom i njezinim izlaganjima. Moramo ovdje uzeti i neke osobne stvari te govoriti još o ozljedama, žrtvama, brzini...

10.40 sati

Croatia osiguranje do sada je isplatilo 2,6 milijuna forinti za Čačićevu nesreću, a dio je išao za čišćenje autoceste. Još se čeka odštetni zahtjev oštećenih, kaže Čačićev odvjetnik.

Obrana tvrdi da poginuli Liptak nije bio vezan i kako se nitko od svjedoka ne sjeća da su svjetla na Škodi bila upaljena zbog čega se ne može sa sigurnošću tvrditi da su bila upaljena ili ugašena u trenutku sudara.

Izvješće kaže da su postojali uvjeti za pojavu magle. Imamo dvije krajnosti, iskaz gospođe Liptak, optuženog i izvješće meteorološkog zavoda. I ono što nije upitno, to je sama slika s mjesta nesreće. Postoje dvije fotografije na koje se pozvao vještak, a na njima se vidi magla. Ako stavimo ove dvije krajnosti na vagu, možemo reći da idu u korist optuženog i potkrepljuju njegovu izjavu, zaključila je obrana, piše portal 24sata.

10.50 sati

Što se tiče magle, sve se pretpostavlja. Da je vozio određenom brzinom, da je vidljivost bila tolika i tolika, ali sve su to pretpostavke. 

11.14 sati

– Što se tiče samog tijeka nesreće, ni na sudu u Zagrebu niti na sudu u Mađarskoj nije bilo nikakvih suprotnosti u Čačićevim izjavama. Opovrgavam bilo kakve navode da ga je netko od članova obrane navodio na ono što da kaže. Nitko mu nije sugerirao kakav iskaz treba dati – tvrdi odvjetnik, prenose 24sata.

12.00 sati

Obrana traži oslobađanje. U tom slučaju trošak suđenja ide na teret države. Što se tiče kazne, ona maksimalno može biti uvjetna, kazao je Čačićev odvjetnik.

12.20 sati

Nakon što je odvjetnik R. Čačića završio s iznošenjem završne riječi, reagirala je tužiteljica koja navodi da su odvjetnikovi navodi o drugim nesrećama koje je uzeo kao primjer bespredmetni.

Čačićev je odvjetnik, naime, spomenuo druge slučajeve u kojima su izrečene uglavnom uvjetne kazne.

Kao olakotnu okolnost navodi to da je Čačić potpredsjednik Vlade. On je, kaže, vrlo koristan čovjek u hrvatskoj Vladi i puno radi. Istaknuo je njegov dug vozački staž i naveo kako nije bitno što mediji u Hrvatskoj pišu.

Mađarska je pravna država. Mađarski suci rade bez pritisaka. Mađarski sudovi nisu ni bolji ni gori od drugih na svijetu. Mađarski tužitelji korektno i časno rade svoj posao. Mađarske sudove ne zanimaju hrvatski mediji i kakve si izjave dopušta hrvatski premijer, kazao je Čačićev odvjetnik pri kraju završnih riječi uime obrane pravne struke. 

12.40 sati

Još jednom želim izraziti duboko žaljenje i osjećaj osobne odgovornosti za nesreću koja se dogodila. Potpuno sam svjestan boli obitelji nakon što sam saslušao tužiteljicu i odvjetnika oštećene stranke. Ako je išta karakteriziralo moj iskaz, onda je to konzistentnost, kazao je Čačić obraćajući se sudu.

Nisam govorio o izvanrednom gustom oblaku magle u drugom ili trećem iskazu već u prvom trenutku, napominje.

– Od početka sam rekao što je bila moja brzina. Jedan vještak to je u potpunosti potvrdio dok je drugi naknadno to dopustio uz toleranciju od deset posto. Što se tiče konstrukcija o zračnom jastuku, jasno sam rekao da su se zračni jastuci otvorili s "bljak!". Taj sam izraz upotrijebio. Što se tiče svjetla, već u policijskoj postaji rekao sam da ja nisam vidio nikakva svjetla, da se ne sjećam nikakvih svjetala. A što se tiče pojaseva, mislim da je tu sve jasno, kazao je Čačić.

Na kraju je izjavio da mu je žao teme koja se otvorila, a koja se tiče prozivki mađarskog pravosuđa.

– Naglasio bih, a nadam se da je sutkinja to uočila, da duboko poštujem sud i da u nijednom trenutku nisam želio politizirati ovu nesreću.

Ja sam rekao da ću poštovati svaku odluku suda i još jednom to ponavljam – kazao je Čačić i zahvalio sudu na korektnom suđenju.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 3

ZZ
Zagreb Zagreb
18:18 29.06.2012.

Kakva magla? Da je bila magla zar bi Cacic mogao voziti 120 Km na sat? Nije on bio na misiji samoubojstva. Znaci magle nije bilo.

ZZ
Zagreb Zagreb
18:09 29.06.2012.

Brzina, svjetla i pojasevi.... da to je tesko zapamtiti pa se mora na ruku zapisati! To se zove pamet!

KR
krtica
21:09 29.06.2012.

Ubojicu iza resetaka! Vlada je duzna zbaciti ga s polozaja i izclaniti njegovu stranku iz kukuriku! Javna stamota i velika ljaga na ovu nesposobnu komunisticku vlast u Hrvatskoj!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije