TALAČKA KRIZA U FBIH

Nepovjerenje vlasti i traže pomoć stranaca

Četvorka
28.12.2012.
u 09:15

Hrvatske stranke neće više glasovati o odlukama sadašnje izvršne vlasti, dok ne uđu u federalnu Vladu

Čelnici četiri stranke parlamentarne većine u Federaciji BiH, koju čine SDP BiH, Savez za bolju budućnost, HDZ BiH i HDZ 1990. su nakon zajedničkog sastanka održanog jučer u Mostaru, iskazali nepovjerenje izvršnoj vlasti u Federaciji BiH, Vladi i Uredu predsjednika, odnosno dvoje dopredsjednika ovoga entiteta. Zatražena je i potpora međunarodne zajednice.

Traže potporu

- Zajednički stav je da parlamentarna većina ostaje opredijeljena za rekonstrukciju vlasti. Iskazujemo nepovjerenje trenutačnoj izvrsnoj vlasti u Federaciji BiH i vjerujemo da ćemo tijekom siječnja to provesti - rekao je Čović na konferenciji za novinare. On je objasnio da će na sastancima, vjerojatno 8. i 9. siječnja sljedeće godine zatražiti potporu od visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka, posebnog europskog predstavnika Petera Sorensena i američkog veleposlanika Patricka Moona za dovršetak ovoga procesa. 
Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić istaknuo je da do daljnjega dva HDZ-a neće sudjelovati kao parlamentarna većina u izglasavanju odluka dok ne postanu dio izvršne vlasti. “Više nećemo podržavati odluke koje će ova Vlada predlagati”, pojasnio je Ljubić.

Po njegovim riječima četvorka ima potrebnu većinu da izabere novu vlast. 
Lagumdžija je osudio poteze SDA koji, kako je ustvrdio manipulira s predsjednikom Federacije BiH Živkom Budimirom kako bi se nastavila agonija federalnih vlasti. 
“Zaustavit ćemo status quo i taj lova u mutnom, ili ćemo imati izvanredne izbore”, dodao je Lagumdžija. Prema njegovim riječima, premijer Nermin Nikšić i članovi Vlade iz reda SDP-a imaju potporu i oni će nastaviti biti dio Vlade kada dođe do rekonstrukcije.

Nema ostavke

Odbacio je mogućnost njegove ostavke, jer bi to, ustvrdio je, dovelo do dodatnog kompliciranja odnosa i mogućnosti da SDA.

“Nikšićeva ostavka ne bi značila ništa jer bi jedino on bio u ostavci u Vladi u kojoj su ministri od kojih je on tražio smjenu. Po meni na sceni je pokušaj stvaranja većeg kaosa. Pozivam sve aktere u Vladi da ne kreiraju dalje kaos, a međunarodnu zajednicu da pomogne da se dođe do Vlade koja je odraz parlamentarne većine”, dodao je šef SDP-a. Čelnik SBB-a BiH je pozvao SDA da prestane manipulirati s Budimirom ističući da ‘nije u redu da netko s 1800 glasova blokira većinu od 550.000 glasova.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Axel
Axel
11:08 28.12.2012.

OVI SU NESPOSOBNI !!!! ....osim kada je u pitanju punjenje vlastitih depova.

Avatar Axel
Axel
18:15 28.12.2012.

Strip, Alan For u zivo!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?