Mapa puta

Nemoguća misija za BiH

Mapa
13.08.2012.
u 09:15

Zahtjev za dobivanje kandidacijskog statusa do kraja godine ipak nedostižan

Mogućnosti da Bosna i Hercegovina do kraja godine ispuni uvjete za podnošenje Europskoj uniji kredibilne aplikacije za kandidacijski status svedene su na minimum. Sumnja u mogućnost da bh. lideri i institucije ispoštuju rokove koji su im krajem lipnja predočeni u okviru Mape puta u Bruxellesu postojala je i ranije, ali nakon najnovijeg zaoštravanja odnosa na relaciji SNSD-SDP samo nepopravljivi optimisti vjeruju kako će do definiranih datuma BiH ispuniti uvjete koje je pred nju postavio EU.

Rokovi istječu

Prvi rok istječe već 31. kolovoza, do kada bi trebalo uputiti prijedlog za izmjene Ustava BiH kako bi najviši zakon u zemlji bio usklađen s famoznom presudom “Sejdić i Finci”. I prije nego je došlo do sukoba između SNSD-a i SDP-a oko glasovanja za rezoluciju o Siriji bilo je jasno da nema političke suglasnosti o provedbi ove presude. Najmanje tri različita prijedloga su na stolu, a do najavljenog sastanka “sedmorke” u Mostaru (ako se uopće održi) moguće je da se pojave još dva prijedloga. Između svih tih prijedloga postoje toliko velike razlike da je i u boljem političkom ambijentu malo vjerojatno da bi dogovor bio postignut. Zbog toga su male mogućnosti i da se ispoštuje drugi rok iz Mape puta, a to je 30. studenoga – dan do kojeg bi izmjene Ustava BiH trebale biti usvojene u državnom Parlamentu.

Novi sastanak

U prvoj polovini rujna trebao bi biti održan tehnički sastanak Europske komisije i BiH i urađen srednjoročni pregled provedbe Mape puta. Tri dana nakon lokalnih izbora, 10. listopada planirano je usvajanje godišnjeg izvješća o napretku koji priprema EU. Ako se obistine sumnje, odnosno strahovi da bh. vlasti neće do tada uraditi ništa značajnije na provedbi presude “Sejdić i Finci”, pitanje je hoće li biti uopće potrebe da se održi tehnički sastanak. Zadnji dan listopada krajnji je rok BiH kada bi trebala pripremiti i Bruxellesu dostaviti odgovore na dvije liste sektorskih pitanja koje su dostavljene bh. vlastima u lipnju. Radna verzija odgovora očekuje se do 15. rujna. Ovo će biti i svojevrsni test uspostave efikasnog mehanizma koordinacije o europskim pitanjima unutar BiH, za što je EU posebno zainteresiran. Mehanizam koordinacije državna, entitetske i županijske vlasti trebaju dogovoriti do kraja kolovoza. Mapom puta planirano je da ispunjavanjem svih naprijed navedenih zadataka u danim rokovima BiH do kraja godine bude u mogućnosti podnijeti kredibilnu aplikaciju za dobivanje kandidacijskog statusa. U sadašnjim okolnostima to izgleda kao nemoguća misija.

Ključne riječi

Komentara 3

M3
Miške 3
06:51 14.08.2012.

Univerzalni genijalni model upravljanje državom ( sa 300 ministarstava, agencija,instituta) treba primijeniti u EU. I sa Dodikom, Izetbegovićem, i šačicom Hrvata sa puno stranaka i radnih mjesta na svim nivoima vlasti. Bosanski lonac će usrećiti EU , kao i 1914.

AL
alen112
08:48 14.08.2012.

najveći cirkus na svijetu

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
10:16 14.08.2012.

Bosna -kandidat za EU??? daj idite na vc i povucite vodu na kraju...to nece biti niti za 20 god... dok god su u bosni muslimani na vlasti(samo muslimani+vehabije) moze samo sanjati o ulasku u EU...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?