Razgovor

Nemoguća misija 
bez izuzetno snažne i aktivne uloge SAD-a

Mate Granić
16.12.2012.
u 11:00

BiH može i mora opstati kao funkcionalna država i to jedino i isključivo kao država tri konstitutivna naroda

Bivši ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske i sudionik daytonskih pregovora kojima je okončan rat u Bosni i Hercegovini, danas je jedan od vodećih lobista u jugoistočnoj Europi. Iako se povukao iz političkog života Mate Granić vrlo je tražen, o čemu svjedoči i nedavni poziv za predavanje na konferenciji o lobiranju koji je organiziran u Vanjskotrgovinskoj komori BiH. O lobiranju, ekonomskim ciljevima i rješavanju unutarnjih problema BiH i drugim pitanjima, govori za Večernji list.

• Kako bi lobiranje moglo pomoći BiH i rješavanju njezinih unutarnjih problema?

-Nakon potpisivanja Washingtonskog, a potom i Daytonskog sporazuma činjenica je da je dolazilo do puzajućih promjena tih sporazuma koje nisu u korist hrvatskog naroda. To je činjenica oko koje se manje-više svi slažu. I na osnovu te činjenice jasno je da trenutnim stanjem u BiH nitko nije zadovoljan, niti gospodarski niti politički. Očito je da bi za jedan iskorak najbolje bilo da se nađe unutarnja snaga za dogradnju Daytonskog sporazuma kojom će se osigurati konstitutivnost sva tri naroda. No, već 17 godina imamo dokaz da se to ne može uraditi bez jake snage izvana, a ta snaga može biti samo SAD. No, za izlobirati da se SAD snažno uključe u taj proces, da se Amerika uvjeri da je to i strateški interes SAD-a, tu mogu mnogo pomoći lobisti.

• Jeste li upoznati s američkom inicijativom za reformu Federacije BiH i ima li tu prostora za lobiste?

-Upoznat sam da postoje inicijative za snažniji angažman Sjedinjenih Država i to je nešto gdje se mogu koristiti iskustvo, znanje i sposobnosti dobrih lobista.

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?