KRIZA NA TRŽIŠTU

Nemamo niti kilogram zaliha pšenice, a dolazi rast cijena

psenica
VL FOTO
07.08.2010.
u 11:56

Mi smo još prije tri mjeseca upozoravali da će doći do značajnog porasta cijena žitarica i ostalih životnih namirnica. Međutim, institucije vlasti nisu reagirale - kažu poljoprivrednici

Drastičan rast cijena pšenice na svjetskom tržištu i do 70 posto i odluka ruske vlade da obustavi izvoz ove žitarice, alarm je za uzbunu u cijeloj Europi. Nama susjedne zemlje, Hrvatska i Srbija, odakle se u Bosnu i Hercegovinu uvozi najviše hrane, već su najavile poskupljenja.

Očekivani ishod

Bosanskohercegovačke vlasti nemaju odgovora na ovakvu situaciju, pa je realno očekivati da udar poremećaja na tržištu hrane građani osjete već idućeg mjeseca. U Udruženju poljoprivrednika Bosne i Hercegovine kažu kako se ovakav ishod mogao očekivati te da su problemi na tržištu postojali i prije katastrofalnih požara u Rusiji, koji su uništili 25 posto usjeva u zemlji, koja je jedan od vodećih izvoznika žitarica. - Mi smo još prije tri mjeseca upozoravali da će doći do značajnog porasta cijena žitarica i ostalih životnih namirnica. Međutim, institucije vlasti nisu reagirale. Poznato je da u Bosni i Hercegovini u zalihama nema niti jednog kilograma žita i bit ćemo primorani, zbog umanjene domaće proizvodnje, kupovati žitarice na svjetskom tržištu. Tu ćemo se sresti s izuzetno nepovoljnom kvalitetom i cijenama. Znatno bi drukčija situacija bila da smo povećali vlastitu proizvodnju, ali nažalost, institucije vlasti nisu podržale takva nastojanja poljoprivrednika, kaže predsjednik Udruženja,Miro Pejić. Ionako nedovoljna domaća proizvodnja, ove godine je dodatno smanjena, i to znatno.

50 posto manji urod

Procjenjuje se da je ovogodišnji urod pšenice u Bosni i Hercegovini za 50 posto manji nego prethodnih godina. Zbog poplava i drugih nedaća, rezultirale su katastrofalnom žetvom. Primjerice, u Odžaku, općini koja je među vodećim proizvođačima žitarica u zemlji, pod vodom je bilo čak 70 posto površina. Dio usjeva je potpuno uništen, dok su na ostalima prinosi smanjeni. Tako na najkvalitetnijim površinama prinosi dosežu do 4 tone po hektaru, dok su na ostalima dvije do tri tone.

Rast cijena žitarica na domaćem tržištu dovest će do lančane reakcije, a očekivati je da prvo poskupe brašno i kruh, a onda i većina drugih proizvoda. U Republici Srpskoj su već zabilježili poskupljenja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?