Mostarski vrtići

Nema više mjesta u jaslicama

vrtic
VL FOTO
14.01.2012.
u 12:26

NEMA EPIDEMIJE Početkom godine zabilježena su dva slučaja šarlaha, a trenutačno vrtićima “vladaju” pljuskavice

U Javnoj ustanovi Dječji vr tići Mostar stanje je puno bolje u odnosu na početak školske sezone, ali još uvijek ima djece koja se nalaze na listi čekanja za upis.

Problem s jaslicama

- Jaslice su nam uvijek bile problem i, istina je da i dalje ima čekanja, ali ipak smo uspjeli smanjiti broj djece. To se prije svega odnosi na vrtić “Mrvica”, gdje smo uposlili još jednu volonterku i tako problem sanirali. Također, ni u vrtiću “Sunce” nisu velike liste čekanja, ali zato u “Radobolji” jesu. Uglavnom brojke variraju, jer se u međuvremenu roditelji nekako snađu. U “Mrvici” je na čekanju četvero djece, u “Radobolji” deset i u “Suncu” troje. Znači ukupno sedamnaestoro djece i to je u neku ruku ipak podnošljivo u odnosu na situaciju iz rujna mjeseca, - doznajemo od ravnateljice JU Dječji vrtići Mostar Danijele Kegelj. Kapacitet pet dječjih vrtića je oko 450 mjesta. I sva su popunjena. No, brojke se uvijek mijenjaju jer pojedini roditelji ostaju bez posla i djeca idu kući. U deset vrtića na području cijeloga Mostara, upisano je sveukupno 800 djece.

Cijene u jaslicama i vrtićima su ostale iste. Za cjelodnevni boravak roditelji trebaju izdvojiti oko 160 KM a za poludnevni 120 KM.

Plaće zaposlenika u gradskim vrtićima lani su s 450 povećane na 660, odnosno 763 marke, a slična primanja su i u privatnim vrtićima.

Ukupno stanje u mostarskim vrtićima nije loše i uposleni se nadaju da će se situacija s novim proračunom poboljšati ili da barem neće biti gore.

Međutim, za neke razvojne projekte i investicije novca nema.

- Što se tiče kadra mi smo pokriveni, ali nemamo sredstava za stručne suradnike poput logopeda. Ostale službe su popunjene sukladno zakonom.

Također, s hranom su roditelji prezadovoljni, a što se tiče didaktičkih pomagala, to polako rješavamo u hodu. No, sama činjenica da imamo popise čekanja dovoljno govori da su roditelji, a i djeca zadovoljni uvjetima i radom naših vrtića - dodaje Kegelj.

Nema epidemije

U nekim vrtićima u Bosni i Hercegovini nedavno se pojavio šarlah, međutim u Mostaru još nema takvih slučajeva, premda su početkom godine zabilježena dva slučaja.

Trenutačno, problem tetama u vrtićima zadaju pljuskavice koje “šetaju” od jednog do drugog vrtića, ali to je sasvim normalna pojava i ništa zabrinjavajuće.

Uglavnom ne radi se o nikakvoj epidemiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?