Ivica Osim

Nema razloga za cirkusom na utakmici Srbija - Hrvatska

Ivica Osim
16.08.2013.
u 10:45

Mogla bi biti dobra utakmica kvalitetnih reprezentacija, pa bi bilo fino i da publika bude na razini, što osobno priželjkujem, kazao je Osim za Anadoliju

Koliko je Ivica Osim i danas popularan u Japanu više nego dovoljno govori događaj od prije tri dana. Na vrata njegovog sarajevskog doma tada je pokucalo dvoje mladih ljudi iz Tokija. U Bosnu i Hercegovinu Japanci su došli samo kako bi dobili autogram od bivšeg izbornika nogometne reprezentacije njihove zemlje. \"Dobri su ti Japanci. Nije njima problem začas iz Tokija doći u Sarajevo. Pametni i vrijedni, odgovorni ljudi. Potpisao sam im nekoliko knjiga. Pitali su me i o Olimpijadi iz 1964. godine u Tokiju na kojoj sam nastupio. Sve ti živo oni znaju i interesira ih, što me nebrojeno puta fasciniralo“, pričao je novinaru agencije Anadolija (AA) Ivica Osim, jedan od najcjenjenijih nogometnih stručnjaka na europskom i azijskom kontinentu. Svojevremeno jedan od najboljih nogometaša u bivšoj Jugoslaviji, kasnije još bolji trener u Europi i Japanu \"svoje Japance“ usporedio je sa svojim Balkancima: \"Japanci stvarno niknu kao feniks. Recimo, koliko su i ranije bili napredni možete vidjeti i po Olimpijskom stadionu izgrađenom za Igre 1964. godine. I dan danas dobar je stadion. Možete zamisliti kakav je bio tada. Onda se okrenete oko sebe i vidite kakav je naš olimpijski i ostali stadioni u BiH i regiji“. Čovjek na osnovu čijih je izjava u Japanu 2005. godine tiskana knjiga pod naslovom \"Riječ Osima\", i koja je postala bestseller (prodana u 400.000 primjeraka), tvrdi da \"nogomet treba da okuplja i miri“.

„Bio sam dugo u Japanu i nikada niti na jednoj utakmici nisam vidio da su se navijači potukli ili da je policija zbog bilo čega intervenirala. Kod njih nema, kao kod nas, neprijateljstava na stadionima. Oni se međusobno poštuju što se za nas na Balkanu ne može reći i to je jedna od njihovih prednosti i razloga što su u svemu daleko ispred nas“, smatra Osim. O problemima na stadionima, zbog čega UEFA i FIFA nerijetko kažnjavaju nacionalne saveze i klubove iz naše regije, Osim kaže da su stvar kulture, odnosno kućnog odgoja svakog pojedinca. \"Tako je to. Balkan je izvorište svih belaja i fudbala\", kazao je Osim za agenciju Anadolija. 

Posljednji izbornik nekadašnje zemlje od Vardara do Triglava pozvao je na razum uoči regionalnog derbija „visokog rizika“, kojeg će 6. rujna u Beogradu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo \"Brazil 2014\" odigrati Srbija i Hrvatska. \"Ne vidim razloga za nastavak cirkusa, godinama redovnog na brojnim međusobnim pogotovo nogometnim utakmicama država nastalih raspadom bivše zajedničke zemlje. Mogla bi biti dobra utakmica kvalitetnih reprezentacija, pa bi bilo fino i da publika bude na razini, što osobno priželjkujem“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?