NADZOR IZ SARAJEVA

Nelegalnim odlukama Vlada uvodi centralizam

niksic
VL FOTO
24.08.2011.
u 09:18

Posebnom uredbom platformaška vlast u Federaciji BiH želi staviti prijatelje i stranačke prijatelje u javna poduzeća

Izjavu zastupnika u državnom Parlamentu i člana Predsjedništva SDA Šemsudina Mehmedovića kako se nova nelegalno formirana Vlada u FBiH najviše bavi promjenama u nadzornim odborima javnih poduzeća, potvrdili su i njezini ministri i premijer donošenjem novih uredbi, preko kojih žele uvesti apsolutnu političku kontrolu u tvrtkama s većinskim državnim vlasništvom.

Uredba zbog stranke

Da je to činjenica, svjedoče donesene odredbe članaka uredbe o vršenju ovlasti tijela FBiH u gospodarskim društvima sa sudjelovanjem državnog kapitala, a koje se odnose na izbor nadzornog odbora na rok do 60 dana, odnosno izbor vršitelja dužnosti članova uprave javnih poduzeća na rok do šest mjeseci. Cilj ovakve odluke je da mimo Zakona o gospodarskim društvima, u nadzorne i upravne odbore javnih poduzeća instaliraju svoje stranačke kadrove, rodbinu i prijatelje. Ovladavanje materijalnim i financijskim resursima javnih poduzeća temeljni je cilj koji je platformaška Vlada, prevođena SDP-om, od proglašenja izborne pobjede sebi zacrtala. O milijunskim iznosima odlučivat će uzak krug stranačkih istomišljenika, koji će uz to donositi odluke kada, kako i kome prodati javna poduzeća preko privatizacije. Prema dobivenim informacijama, u cijeloj priči oko stavljanja javnih poduzeća pod Vladinu platformašku kapu, izbio je međusobni sukob i međustranački sukob. Problem je izbio kad je čelništvo SDP-a BiH iz javnih poduzeća počelo uklanjati i stare stranačke kadrove SDA. Kao produkt tog interesnog sukoba, stigla je Mehmedovićeva izjava kako nova vlast u FBiH na sjednicama raspravlja samo o upravnim i nadzornim odborima u javnim poduzećima.

Centralizacija moći

U cijeloj priči najveće kolateralne žrtve, ispast će javna poduzeća pod, uvjetno rečeno, nadzorom Hrvata u BiH. Znajući da je zbog negativnog političkog ozračja prema nelegalnoj vlasti u FBiH teško ovladati javnim poduzećima koja su do sada kontrolirala dva HDZ-a, platformaška Vlada priprema sankcije za one koji ignoriraju njihove političke odluke donesene u sarajevskom centru moći. Uvođenje političkog monopola u javnim poduzećima gdje je glavni titular FBiH, najviše će štetiti malim dioničarima, potom općinama i županijska s hrvatskom većinom. Zbog namjera nove vlasti u FBiH trebao bi se sastati Hrvatski narodni sabor, kao tijelo na kojem bi se donijeli barem deklarativni zaključci, ali i javnosti objasnilo o čemu se zapravo radi. I takav bi potez bio nešto jer HNS nema manevarskog prostora da zaustavi namjere nelegalne vlasti ako stranke koje su ga osnovale u političkim razgovorima s novom vlasti u FBiH ne nađu kompromis. Od kadrovskih čistki koju su platformaši započeli, neće se odustati. To uključuje i smjenu direktora javnih poduzeća koji su ostvarivali dobre poslovne rezultate. Besmisleno je smjenjivati sposobne, a postavljati podobne, ističu naši sugovornici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?