Intervju

Neki se nadaju da bi ukidanjem PŽ-a otišlo i malo Hrvata što je ostalo

Oršolić
20.12.2012.
u 09:53

Želimo BiH koju tvore tri jednaka i ravnopravna naroda s riješenim nacionalnim pitanjem

Posavska županija, koju čine tri posavske općine: Orašje, Domaljevac-Šamac i Odžak, područje je velikog potencijala. U ekonomski iznimno teškom i turbulentnom vremenu uz nekorektan odnos viših razina vlasti, iznimno je zahtjevna i izazovna zadaća biti na čelu Vlade Posavske županije. Kako bismo doznali s kojim aktualnim problemima se suočava najviša izvršna vlast Posavske županije, koji su njezini prioriteti i na koji način se, u takvim teškim ekonomsko-političkim uvjetima, osigurava funkcioniranje županije novinar Večernjeg lista razgovarao je s predsjednikom županijske Vlade mr. sc. Marijanom Oršolić.

Kako komentirate informaciju koja se pojavila u Večernjem listu o tome da se Posavska županija svrstava u Tuzlansku regiju?

Takve napise mi u Posavini ne smatramo ozbiljnima. Sam prijedlog, ako uopće i postoji, neozbiljan je i neprovediv. Dođe li do bilo kakvih političkih razgovora, Posavina iz njih mora izaći samo veća i jača. Mi smo regija koja ima svoja kulturološka i ekonomska obilježja i kao takvi spremni smo graditi ovu državu na ravnopravnim osnovama. Interes Posavaca jeste da imaju svoju, i to ravnopravnu županiju unutar Federacije BiH. Naša županija je bila ekonomski održiv prostor sve dok se federalna izvršna i zakonodavna vlast nije umiješala indoktrinirana od politike. Prvi udar na Posavinu je krenuo preko fiskalnog segmenta i kada su nas razvlastili novca koje smo sami stvarali, počeli su se javljati pojedini kvazi stručnjaci da nam ukažu da smo neodrživi i da bi nam trebalo ugasiti županiju. Ako žele uštede, onda im savjetujemo da ugase ili reduciraju one organizacijske jedinice koje su doista neodržive, a to Posavina nije. Neka se analiziraju proračuni u FBiH i usporedi razina plaća pa će sve biti jasnije.

Što za Posavinu znači županijsko ustrojstvo FBiH?

Znači pitanje opstanka naroda koji ovdje živi. Županijski ustroj nam omogućava određeni politički utjecaj, radna mjesta i ekonomski opstanak. Za vrijeme rata smo pretrpjeli strahovita razaranja, pogibelji i protjerivanja. I tada su bile u opciji ideje potpunog protjerivanja Hrvata iz Posavine. Oni koji zagovaraju preustroj FBiH nadaju se da bi ukidanjem Posavske županije i ono malo Hrvata što je ovdje ostalo otišlo “trbuhom za kruhom” u bijeli svijet, te bi konačno mogli staviti točku na svoj projekt.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?