OTKRIVAMO

Neizmirene obveze prema invalidima su 72 milijuna KM

invalidi
arhiva VL
20.11.2010.
u 10:44

Žurno je pokrenuto i pitanje izravnog duga koji Federacija BiH trenutno plaća

Misija MMF-a proteklih je dana izvršila pregled ispunjenja obveza BIH zacrtanih u pismu namjere domaćih vlasti za nastavak kreditnog stand-by aranžmana sklopljenog s ovom međunarodnom institucijom.

Planirana tranša

Riječ je planiranoj tranši kredita u iznosu od 80 milijuna KM, koliko je planirana razlika u federalnom proračunu. Tijek razgovora odvijao prema odrednicama iz nacrta pisma namjere iz rujna ove godine. Tako se na dnevnom redu sastanka u BiH našlo i izvješće o izvršenju proračuna FBiH za razdoblje siječanj-rujan ove godine, o napretku u oblasti reformi naknada, rebalansu županijskih proračuna, o proračunu za iduću godinu te o izmirenju neizmirenih obveza prema razvojačenim braniteljima, civilnim invalidima i civilnim žrtvama rata.

Vlada FBiH napravit će ocjenu izvršenja proračuna i ukoliko bude potrebno, primijenit će koeficijent u posljednjem kvartalu za sve proračunske korisnike. Kako revidirane procjene prihoda pokazuju blago povećanje prihodovne strane, trenutna je ocjena da se još uvijek ne koristi koeficijent. Iako je do sada objavila rezultate revizije korisnika prava za braniteljsko-invalidsku zaštitu, do kraja godine će objaviti i ostale realizirane revizije. S druge strane, do kraja ove godine trebao bi se za 20 posto smanjiti broj korisnika u okviru dobitnika najviših priznanja, sukladno uredbi o prihodovnom cenzusu. Prema podacima resornog ministarstva, ukupan broj zaprimljenih zahtjeva korisnika na mjesečni novčani dodatak za dobitnike najvećih priznanja za ponovno odlučivanje o nastavku isplate iznosi 5273. Od tog broja pozitivno je riješeno 3914 zahtijeva, jer isti imaju prihod ispod utvrđenog praga. Za 340 korisnika odlučeno je o prestanku prava na isplatu naknade, a 240 korisnika nije podnijelo zahtjev i uskoro će se donijeti rješenje o prestanku dobivanja naknade. Za 1681 predmet koji je na vrijeme podnesen, a u kojima nisu priloženi dokazi, određen je krajnji rok, i to 1. prosinca ove godine - za dopunu dokumentacije.

Mirovinska reforma


Kada su u pitanju nova povlaštena umirovljenja, prije reforme mirovinskog sustava neće se uvoditi nikakva nova beneficirana prava na umirovljenje. Predstavnici MMF-a su od vlasti prvi put zatražili takozvani novi format izvješćivanja za vanjski dug, na način kako to već čini državno Ministarstvo financija i trezora. Osim toga, pokrenuto je i pitanje izravnog duga koji Federacija BiH plaća. Inače, kada su u pitanju prihodi i financiranja, ukupno ostvareni prihodi, primici i financiranja u razdoblju za devet mjeseci ove godine iznose milijardu i 202 milijuna maraka, što je 64,5 posto u odnosu na rebalansom planirana sredstva. To je u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 19 posto manje, na što je najviše utjecalo podbačaj neporeznih prihoda u tekućoj godini i veće zaduženje po osnovi financiranja. Povećanje bilježe prihodi od poreza koji ostvareni u iznosu od 866 milijuna KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?