Sarajevo

Nedostaju citostatici, 
a kašnjenja mogu biti fatalna za pacijente

Kemoterapija
23.01.2013.
u 10:25

iz KCUS-a tvrde da već šest mjeseci imaju problema s lijekovima

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu nedostaju lijekovi koji su izuzetno važni za kemoterapiju. Prema nekim saznanjima, trenutačno na klinici za Onkologiju nema četiri lijeka kojim se tretira oko 40 pacijenata. Ono što se moglo doznati konkretno, kada je u pitanju nestašica ovih lijekova. jeste informacija prema kojoj je nabavljen samo Temodal, a za ostale lijekove još uvijek se ne zna. Podsjetimo, Temodal se koristi za liječenje bolesnika s određenim vrstama tumora. Prvo u kombinaciji sa zračenjem, a kasnije kao jedini lijek. Neredovito uzimanje kod pacijenata može izazvati pogoršanje zdravstvenog stanja. Zbog toga su pacijenti u strahu. Nedostaje još nekoliko citostatika izuzetno važnih za liječenje teško oboljelih pacijenta. Prema riječima Anesa Pašića, onkologa KCUS-a, na Klinici nedostaje 4 ili 5 vrlo važnih citostatika, a ova kašnjenja mogu utjecati itekako na ishod liječenja. U Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja navode da je točna informacija prema kojoj isporuka lijeka kasni, ali da tu informaciju nisu dobili iz Kliničkog centra. Iz Zavoda, pak, stižu tvrdnje kako je informacija stigla od distributera prema kojoj je točno kako kasni isporuka tjedan dana. No, tu nije kraj priči, Novka Agić, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH ističe kako je nedavno stigla pismena potvrda da će lijek stići sljedećeg tjedna, ali je naglasila kako je riječ o narudžbi koja je poslana u ovom mjesecu.

U Zavodu, također, ističu kako je ovo prvi put da kasni isporuka lijeka za kemoterapiju. U Kliničkom centru, tvrde, pak, drugačije. Naime, dok iz Zavoda naglašavaju kako 36 pacijenata koristi ovaj lijek, te da se problem dogodio prvi put, s druge strane Anes Pašić, medicinski onkolog KCUS-a, tvrdi kako već šest mjeseci imaju problem s ovim lijekovima. “Pacijenti koji koriste ove lijekove uglavnom su u teškom stanju i njihovo liječenje i tijek terapije ne bi smio biti prekidan. Svaka nestašica lijekova nova je opasnost za one koji vode bitku za život.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?