Dragan Čović

Neću biti predsjedatelj VM, a dogovor je moguć u ovome tjednu

covic
Braco Selimović
30.11.2011.
u 11:17

Vladu smatramo nelegalnom i nelegitimnom. Nedopustivo je da OHR nameće vlast i inzistiramo da se uspostavi po zakonu

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je jučer u Mostaru da on neće biti predsjedatelj Vijeća ministara BiH te da nije imao nikakve pritiske od američke i europske administracije, koje inzistiraju da političari iz BiH postignu dogovor o novom Vijeću ministara do 7. prosinca kada se u Bruxellesu održava summit EU/NATO, tijekom kojega će se razgovarati i o stanju u ovoj zemlji. 
“Ja sigurno neću biti predsjednik Vijeća ministara”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH na izvanredno sazvanoj konferenciji za novinare u Mostaru.

“Pritisak nisam imao ni od jednoga dužnosnika Sjedinjenih Država ili Europske unije, nego poticaj u brojnim telefonskim razgovorima da se riješi politička kriza u zemlji”, dodao je Čović. 
Prema njegovim riječima, više dužnosnika Europske unije je, i prije susreta političara iz BiH u Italiji, gdje su sudjelovali u radu seminara o ustavnim promjenama, pozvalo na dogovor.

“Iz EU-a su nam jasno poručili da imaju jako puno svojih problema i ako ne pošaljemo poruku o dogovoru o Vijeću ministara i setu europskih zakona do 7. i 8 prosinca, kada se održava summit EU/NATO, onda se u sljedećih pola godine iz ove administracije nama nitko neće imati vremena baviti”, upozorio je. 
Čović je izrazio i optimizam da je moguć dogovor o novom Vijeću ministara još ovoga tjedna, pojašnjavajući da je to sada dio paketa s raspodjelom vodećih mjesta u državnim agencijama, a na čemu inzistiraju bošnjački dužnosnici. Pojasnio je da je postignut dogovor oko raspodjele deset ministarskih mjesta, no ne i oko zamjenika u Vijeću ministara. Bošnjački blok inzistira da imenuje jednoga Hrvata, ali ne i Srbina, te da pri raspodjeli državnih agencija, uz bošnjačku kvotu, postavi i direktore Hrvate. 
Čović je najavio i da će nakon uspostave Vijeća ministara pokrenuti mehanizme za uspostavu Vlade FBiH.

“Ovu vladu smatramo nelegalnom i nelegitimnom. Nedopustivo je da OHR nameće vlast i inzistirat ćemo da se vlast uspostavi sukladno zakonu”, rekao je Čović.

Najavio je i da će se danas u Mostaru održati predizborni skup HDZ-a Hrvatske za predstojeće izbore. Pri tome je izrazio očekivanje da će nove vlasti u Zagrebu pokazati puno više odgovornosti ‘ne samo prema Hrvatima, nego cijeloj BiH’. 
“Samo je trgovinska razmjena ove zemlje toliko velika da mi međusobno možemo biti i najbolji susjedi i partneri”, zaključio je Čović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?