Smrt maturanta

Ne žele dati liječnički karton Luke Ritza na uvid obrani napadača

luka ritz
04.09.2010.
u 07:45

Dokument koji bi mogao biti ključan za presudu sudu će se dostavit tek ako se sudski vještaci se uspiju složiti.

Iako se suđenje napadačima na Luku Ritza (17) odugovlači zbog oprečnih mišljenja sudskih vještaka o uzroku smrti, njegov liječnički karton zagrebačkom Kaznenom sudu za mladež još nije predan, ali nije ni sudski zatražen, neslužbeno doznajemo.

Nelogična odluka
Taj je dokument navodno nekoliko puta bila zahtijevala obrana trojice maloljetnika, no tužiteljstvo je ignoriralo zahtjev tvrdeći da za sada nije potreban te da će ga ustupiti naknadno ako se zagrebački i riječki, odnosno splitski liječnici ne uspiju složiti oko stavova. Podsjetimo, vještaci iz Zagreba za Lukinu smrt okrivljuju urođenu aneurizmu, a Riječani i Splićani nalaze uzročno-posljedičnu vezu između udaraca zadobivenih u tučnjavi na Mostu slobode i tragična ishoda.

Objašnjenje tužiteljstva navodno je podržala bivša sutkinja Jadranka Kos. Ni njezina kologica Natalija Glumičić Ščekić, koja je nedavno preuzela slučaj, navodno nije inzistirala na kartonu, koji bi među ostalim mogao razjasniti i je li teorija o Lukinoj aneurizmi, koja ide u prilog obrani, točna.

Svakako, to što sud još nije zatražio liječnički karton, čak ni poslije neslaganja vještaka, sutkinja za mladež s Vrhovnog suda, Lana Petö Kujundžić, smatra čudnim.

– Do liječničkih kartona sud vrlo lako može doći. Da vodim taj slučaj, kao sutkinji to bi mi svakako bio jedan od prvih poteza. Moram priznati da mi nije jasno zašto se s time čeka kad postoji mogućnost da zabilješke iz kartona uvelike utječu na ishod suđenja – komentirala je Lana Petö Kujundžić.

Odvjetnik Ljubo Pavasović nepredočavanje liječničkoga kartona preminulog također smatra nelogičnim te dodaje da ga je trebalo objelodaniti svim zainteresiranim stranama još prije nalaza vještaka. I on smatra da bi posrijedi mogao biti ključan dokument.

Nastavak idući mjesec
Iako se danas očekivao kraj suđenja napadačima od kojih su dva već u Odgojnom zavodu Turopolje, to se nije dogodilo jer se na sudu nije pojavio odvjetnik jednog od trojice okrivljenika kao ni šef zagrebačkih vještaka, koji se ispričao godišnjim odmorom, a na ročište poslao svoju zamjenicu. Osim zagrebačkih vještaka, jučer su stigli i njihovi riječki kolege. Mišljenja će (ponovno) sukobiti idući mjesec za kada je najavljen nastavak suđenja.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije