Intervju

Ne vjerujem u skoro rješenje graničnog spora s Hrvatskom

Nebojša Radmanović
19.11.2012.
u 10:14

Mislim da smo Nikola Špirić i ja u Inzkovu izvješću spomenuti samo zato da ne bude uvijek samo jedno ime koje se ponavlja iz izvješća u izvješće

Tek što je preuzeo osmomjesečno predsjedanje Predsjedništvom BiH, Nebojša Radmanović suočio se s ozbiljnim optužbama visokog predstavnika Valentina Inzka koji je pred Vijećem sigurnosti UN-a optužio čelnike iz RS-a za urušavanje integriteta BiH. Aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH za Večernji list govori o toj i mnogim drugim temama.

• Visoki predstavnik Vas je izravno prozvao u svom izvješću pred Vijećem sigurnosti UN-a. Jeste li iznenađeni i kako odgovarate na optužbe?

-Nije prvi put da se visoki predstavnik ovako ponaša, ovako piše i izvješćuje međunarodnu zajednicu. Čovjek sjedi u uredu, ne izlazi nigdje, ne razgovara s liderima u BiH i građanima i na osnovi novinskih izvješća, i to onih novina koje se njemu sviđaju, pravi izvješća koja prezentira svijetu. I prirodno je da to ne može biti prava analiza stanja u BiH. Mislim da se radi o jednom žalosnom pristupu, ali je očito da ne možemo utjecati na promjenu takvog ponašanja, jer se radi o takvoj ekipi koja se želi tako ponašati. Izvješće je netočno. Pozivanje na neke novinske tekstove, rečenice izvučene iz konteksta, i na temelju toga građenje ocjena o BiH, pojedincima u BiH, potpuno je smiješno. Zanemarivanje vlastite uloge OHR-a i visokog predstavnika u ukupnoj krizi je nedopustivo. Sve u svemu, visoki predstavnik ništa ne doprinosi, ni dnevno, ni taktički, ni operativno, a ni strategijski BiH i njenim narodima i treba otići. Ne zato što je prozvao pojedince bliske meni i mene osobno, već zbog toga što je smetnja na putu BiH prema EU, a što je EU službeno i ocijenila.


• Ipak, ovo je prvi put da u svojim izvješćima visoki predstavnik kritizira Vas osobno?

-Već sam rekao da su izvučene iz konteksta neke rečenice koje su mu poslužile kao podloga za takve ocjene. Mislim da smo Nikola Špirić i ja spomenuti samo zato da ne bude uvijek samo jedno ime koje se ponavlja iz izvješća u izvješće. Ako sam ja taj negativni primjer onda je BiH doista u velikim problemima, jer sam siguran da, ne samo među političarima, već i među građanima, ja bih bio na kraju liste onih koji imaju retoriku, a pogotovo ne djelovanje u pravcu bilo kakve mržnje ili rušenja bilo čega. Obrnuto, svoj antidaytonski pristup i djelovanje Inzko je želio sakriti svom ovom pričom. On izravno protudaytonski djeluje i sukrivac je za ovu krizu u kojoj se nalazimo, jer je prije godinu i pol djelovao protuustavno poništavajući odluku Središnjeg izbornog povjerenstva i ostavljajući mogućnost uspostave polulegalne vlasti u Federaciji, što je i izazvalo sve ove probleme. To je potpuno preskočio u izvješću, ali je našao za potrebno da kaže tko su krivci. Jedan stalni u njegovim izvješćima, Milorad Dodik, a sada i novi Špirić i Radmanović, i svi su iz RS-a.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?