Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Ne prihvati li sporazum, BiH će teško ući u Europsku uniju

I Rehn i Steinberg su pohvalili konstruktivnu ulogu Hrvatske i Srbije u nastojanjima da se postigne dogovor bosanskohercegovačkih lidera.
19. listopada 2009. u 21:15 57 komentara 6 prikaza
Olli Rehn, James Steinberg
Foto: REUTERS, AFP

Američki i europski posrednici očekuju da će nastavak pregovora bosanskohercegovačkih lidera u Butmiru kod Sarajeva postići željeni rezultat i da će biti napravljen odlučujući korak naprijed prema izgradnji funkcionalne države i njezinoj integraciji u Europsku uniju i Sjevernoatlantski savez.

Nikome ne nude sve

Povjerenik EU za proširenje Rehn je jasno stavio do znanja da neće preporučiti da Bosna i Hercegovina dobije status kandidatkinje za Europsku uniju sve dok se ne uvjeri da je država postala funkcionalna.

– Ovo je jedinstvena prilika koju ne treba propustiti. Što je ulog? BiH riskira da ostane iza regije, koja ide naprijed. Ključno je vrijeme za Bosnu i Hercegovinu i njezine lidere da ili postignemo sporazum koji će pomoći da se poduzmu koraci k punopravnom članstvu u Europskoj uniji, a vjerujem i NATO-u, ili moramo razmišljati o nekom drugorazrednom međunarodnom statusu, što je neka vrsta pridruženog članstva, a to se odnosi na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji ne implicira prava kao zemlje članice EU – upozorava Rehn.

Zamjenik državne tajnice Sjedinjenih Američkih Država James Steinberg i povjerenik EU za proširenje Olli Rehn kazali su u razgovoru s novinarima vodećih dnevnih tiskovina u Bosni i Hercegovini da je butmirski proces “posljednja šansa za ovu generaciju političara BiH”.

Pred njima je sveobuhvatan prijedlog, za koji kažu da je izbalansiran i da nikome ne nudi sve. Poručuju da je riječ o evoluciji daytonskog ustava, a ne ustavnoj revoluciji.

– Treba biti jasno i da ovo nije kraj puta. Ovo su koraci koje treba poduzeti kako bi ponovno pokrenuli proces. Ovo je okvir unutar kojeg se prave konkretni prijedlozi, a posebno ono što treba učiniti u idućih šest mjeseci – poručio je zamjenik američke državne tajnice Steinberg.

Pohvalili RH i Srbiju

I Rehn i Steinberg su pohvalili konstruktivnu ulogu Hrvatske i Srbije u nastojanjima da se postigne dogovor bosanskohercegovačkih lidera.

James Steinberg govorio je i o nezadovol

James Steinberg govorio je i o nezadovoljstvu i zabrinutosti Hrvata u BiH ponuđenim rješenjima. – Uvjereni smo da će položaj svih građana i naroda u BiH biti bolji nakon prihvaćanja ovih rješenja. Državne institucije moći će donositi odluke koje će poboljšati ekonomsku situaciju, sigurnost, integracije. To premašuje interese bilo kojeg konstitutivnog naroda. Ovo je u interesu svih ljudi u BiH, da budete dio prosperitetne, mirne i stabilne jugoistočne Europe i euroatlantske regije. To je znatno šire od interesa pojedinih grupacija. Moramo priznati da građani BiH imaju golem ulog da budu dijelom tog procesa. Svi će biti u znatno težoj poziciji ne uspiju li se lideri dogovoriti – poručio je Steinberg.

  • poduzetnik:

    Da bih BiH i pomislila o ulasku u EU, mora im se prvo prevesti rijec \"sporazum\".

  • bili-tartuf:

    lipo je Obama, reka da stize u Bosnu za 1. may,..pa ako se do onda ne dogovore ,...cé ispeglati Bosnu, i biti cé ravna ala-panonija....

  • -obrisani-:

    Bolje i to nego da i dalje ostanu nekulturni :).