Pierre Mirel

Ne preporučujemo promjene o načinu biranja tužitelja u BiH

Mirel
03.12.2012.
u 09:52

U osamnaest mjeseci postignut je značajan napredak u oblasti reforme pravosuđa

Bosna i Hercegovina je strukturalnim dijalogom o pravosuđu praktično započela predpregovore s Europskom komisijom o ovoj važnoj oblasti koja je bila zapreka brojnim zemljama u regiji. Od početka pregovora napravljeni su značajni pomaci, a ovaj će proces pomoći i da se razriješe brojne dvojbe koje se pojavljuju u javnosti. Ravnatelj za pitanja Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Kosova u Glavnoj upravi Europske komisije za proširenje Pierre Mirel za Večernji list kaže da je optimist u uspješno okončanje procesa. 


Kako ocjenjujete strukturalni dijalog o pravosuđu godinu i pol dana od njegovog pokretanja?

Dijalog je dao odgovarajući kontekst, prije svega svim stručnjacima u praksi, za otvoren i konstruktivan razgovor o trenutnim manjkavostima pravosudnih struktura Bosne i Hercegovine. U tom pogledu, svjedok sam procesa konvergencije stručnih mišljenja i o najbitnijim pitanjima. Takva konvergencija je na mahove bila teška zbog složenosti pitanja o kojima je bilo riječi i velike udaljenosti nekih zastupanih stavova. Time je utaban put postupnom utvrđivanju mogućih rješenja različitih spornih pitanja. Da budem potpuno iskren, počeli smo s čvrstim i naočigled nepomirljivim stavovima o većini pitanja na dnevnom redu. Kod nekih pitanja, u početku smo naišli na suzdržanost, a donekle i otpor prema samom otvaranju razgovora. Danas, osamnaest mjeseci kasnije, evidentno je da su se svi ključni akteri angažirali, da su spremni da to rade konstruktivno, i nitko od domaćih pravnika ne govori da se neka pitanja neće otvarati ili sagledavati. 


Što pri tome smatrate najvećim postignućem?

Više nema tabu tema, i to je važan rezultat. Svi praktičari su spremni da ponovno sagledaju postojeći sustav kroz reforme koje bi BiH približile Europskoj uniji. Bosna i Hercegovina i njeni građani tamo i pripadaju, europskoj obitelji. U tom smislu su indikativna iskustva drugih zemalja. Održiva rješenja mogu doći samo kroz dobro koncipirane i razmotrene reforme.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?