opasnost bankrota

Ne nagodi li se s USKOK-om, HDZ bi mogao bankrotirati

'19.03.2012., Zagreb - Na Zupanijskom sudu pocelo pripremno rociste u slucaju Fimi-Medija. Ante Madunic, Branka Pavosevic, Nevenka Jurak, Mladen Barisic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
1/3
Autor
Ivanka Toma
20.03.2012.
u 10:00


Ni Jadranka Kosor ni kandidati za šefa ne usude se priznati odgovornost za crne fondove

Bude li utvrđena kaznena odgovornost HDZ-a u slučaju Fimi medija, ceh koji bi HDZ platio kao danak modelu po kojem je Ivo Sanader vodio stranku iznosio bi otprilike 50 milijuna kuna.

Blokirana zgrada

Premda u slučaju poraza na sudu HDZ-u prijeti bankrot, nitko od kandidata za predsjednika stranke nema hrabrosti (barem ne sada) priznati da je Sanader vodio crni fond u stranci, odnosno odgovornost HDZ-a, i nagoditi se s USKOK-om.

U optužnici tvrdi se da su Sanader i bivša blagajnica Branka Pavošević HDZ-u priskrbili više od 31 milijun kuna za crni fond koji se koristio za izbore i druge potrebe stranke. USKOK optužuje da je to nelegalni prihod, što znači da ga HDZ u slučaju utvrđivanja krivnje mora vratiti. U tu svrhu sud je već blokirao zgradu središnjice stranke na Trgu hrvatskih velikana u Zagrebu.

Nadalje, Zakon o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba kaže da HDZ, u slučaju utvrđivanja krivnje, može biti kažnjen sa osam milijuna kuna. Dodaju li se tome samo troškovi odvjetnika Tomislava Penića i Davora Budina od 250.000 kuna mjesečno (a nitko dosad nije osporio taj iznos), ukupnom trošku trebalo bi dodati još devet milijuna. Odvjetnici, kako se špekulira, namjeravaju HDZ braniti tezom \"dvostruke linije zapovijedanja\", odnosno da su Sanader i Pavošević punili crni fond ostalim vodećim hadezeovcima iza leđa, a to im sigurno neće biti jednostavno dokazati. Posebno ako se uzme u obzir da je dio aktera Fimi medije priznao krivnju. Na suđenju saslušavalo bi se otprilike 350 svjedoka, a to znači tri godine suđenja. Ako ne bi ni lipe poskupjeli, odvjetnici bi zaradili devet milijuna kuna.

– Predsjednica sam HDZ-a i poduzimam sve što je moguće u obrani HDZ-a i svih njezinih čestitih i časnih članova, a ima nas otprilike 220.000 – kaže predsjednica stranke Jadranka Kosor. Izbjegavajući izravan odgovor bi li se ipak odlučila na nagodbu s USKOK-om ili bi inzistirala na negiranje odgovornosti HDZ-a, Kosor nastavlja da je s glavnim tajnikom stranke pronašla odvjetnički tim koji se temeljito pripremio za postupak. Dodaje kako je imperativ svakog mjeseca naći novac za obranu. Podsjetila je na vrijeme kampanje kada je blokirana imovina HDZ-a i da je bila spremna založiti vlastiti imetak za potrebe stranke.

Pitanje priznati li odgovornost HDZ-a kao pravne osobe i skinuti teret troškova obrane, a umjesto mogućih osam milijuna kuna kazne iskamčiti samo 20.000 ili se suditi i riskirati trošak od 50 milijuna kuna, nezgodno je bilo svim kandidatima za predsjednika HDZ-a.

– Da ste me pitali za karcinom jajnika, odmah bi vam dao odgovor. Ali o ovom ne mogu – kaže Darko Milinović koji bi stvar prepustio odvjetnicima. Dodaje da vjeruje kako nema odgovornosti HDZ-a i da se HDZ nije okoristio Fimi medijom.

Odluka na Predsjedništvu

Tomislav Karamarko zamolio je 15 minuta da o svemu razmisli, ali se nakon toga više nije javljao. Za razliku od njega, Domagoj Ivan Milošević nakon kraćeg je razmišljanja rekao da će (uvjeren u pobjedu na izborima za predsjednika HDZ-a) formirati odvjetnički tim koji će sve proanalizirati. Na temelju toga odluku o suđenju ili nagodbi, donijet će Predsjedništvo HDZ-a, a ne on sam.

– Studirao sam pravo i završio fakultet s prosjekom 5,0, no ipak sam angažirao domaće i strane pravnike koji su mi napisali ekspertizu – kaže Ivan Kujundžić, za kojega je optužnica protiv HDZ-a kao pravne osobe ujedno optužba svih 220.000 članova stranke. Uvjeren je da se hrvatsko pravosuđe neće usuditi donijeti presudu protiv HDZ-a jer bi osuda političke stranke bila međunarodni presedan.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

KU
kukuriku
18:51 20.03.2012.

..izgleda da je Ivanka-Nobilo-Toma, postala \"séf racúnovodstva\"-pocéla je kopcáti cifre , koje pale i nerviraju narod priko medija !!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?